Nobelovo nagrado za mir dobi etiopski premier Abiy Ahmed

Nagrado dobi za sklenitev miru z Eritrejo. 

Objavljeno
11. oktober 2019 09.10
Posodobljeno
11. oktober 2019 11.41
Abiy Ahmed Foto Tiksa Negeri Reuters
S. S.
S. S.
Norveški Nobelov komite je med 301 kandidatom za letošnjega Nobelovega nagrajenca za mir izbral etiopskega premiera Abiya Ahmeda. Za glavno favoritko je v medijih veljala mlada švedska okoljska aktivistka Greta Thunberg, a je za mir po mnenju norveškega komiteja v zadnjem letu več storil afriški premier.

Nagradili so ga za »njegov doprinos k miru in mednarodnemu sodelovanju in zaradi njegove pobude za končanje konflikta s sosednjo Eritrejo«.

»Z nagrado prepoznavamo tudi vse, ki se v Etiopiji, vzhodni in severovzhodni Afriki trudijo za mir in stabilnost,« so še pojasnili pri Nobelovem komiteju, ki se je moral v nadaljevanju obrazložitve nagrade soočiti tudi z nekaj vprašanji, zakaj nagrada ni šla v roke Greti Thunberg in ali ni še prezgodaj, da bi jo dobil Abiy Ahmed.

image
Abiy Ahmed Foto Nobel Prize


Berit Reiss-Andersen, predsedujoča komiteju, je pojasnila, da nikoli ne komentirajo špekulacij, in tako je ostalo tudi glede Grete. Je pa dodala, da se zavedajo, da je Abiy Ahmed šele na začetku poti, saj je na premierskem položaju šele od leta 2018.

»Mir ne vznikne iz dejanj le ene strani. Ko je Abiy Ahmed ponudil roko, jo je predsednik Eritreje Isaias Afwerki sprejel in pomagal, da je mirovni sporazum med državama zaživel. Norveški Nobelov komite upa, da bo mirovni sporazum prinesel pozitivne spremembe celotnemu prebivalstvu Etiopije in Eritreje,« so sporočili. Dodali so, da je pred njim še veliko izzivov, a bo državo pripeljal na pot v svetlo prihodnost. »V prvih sto dneh je državo pripeljal iz izrednih razmer, podelil amnestijo tisočim političnim pripornikom, odpravil medijsko cenzuro, dovolil delovanje opozicije, odpustil vojaške in civilne uslužbence, obtožene korupcije, povečal vlogo žensk v politiki in družbenem življenju. Prav tako je okrepil demokracijo z uvedbo svobodnih in poštenih volitev.« Sodeluje tudi pri reševanju drugih konfliktov v tem nemirnem delu sveta.

Že v obrazložitvi je Berit Reiss-Andersen opozorila, da bodo verjetno mnogi menili, da je nagrado dobil prezgodaj. Člani komiteja pa na drugi strani menijo, da bo nagrada še okrepila njegovo delovanje v smeri miru in sprave.

Posnetek razglasitve:

Nobelovo nagrado za mir izberejo na Norveškem, medtem ko preostale izberejo različne švedske institucije. Vsako nagrado lahko osvojijo do trije posamezniki. Nagrada je vredna 830.000 evrov in je porazdeljena, če je dobitnikov več. Medalja in priznanje se jim vročita 10. decembra, na obletnico smrti Alfreda Nobela.


Lani sta nagrado za mir dobila spolna sužnja v ujetništvu zloglasne Islamske države Nadia Murad in kongovski zdravnik Denis Mukwege za njun boj proti izkoreninjenju spolnega nasilja v vojnah in oboroženih konfliktih.