Kdo je David-Maria Sassoli?

V evropski parlament je bil izvoljen leta 2009 na listi Demokratske stranke (PD). Od evropske politike pričakuje drugačne odločitve, kot jih je ta sprejemala po zadnji krizi.
Fotografija: Novi predsednik evropksega parlamenta David-Maria Sassoli. Foto:Vincent Kessler/Reuters
Odpri galerijo
Novi predsednik evropksega parlamenta David-Maria Sassoli. Foto:Vincent Kessler/Reuters

David-Maria Sassoli se je rodil leta 1956 v Firencah. Je poročen in ima dva otroka. Preden je vstopil v politiko, je bil dolga leta novinar. Začel je kot poročevalec za agencije, svojo novinarsko kariero pa je končal kot eden od voditeljev informativnih oddaj na državni televiziji.

V evropski parlament je bil izvoljen leta 2009 na listi Demokratske stranke (PD). Leta 2014 je postal tudi vodja poslancev PD v evropskem parlamentu in bil izbran za enega od podpredsednikov parlamenta. Ima trdna proevropska stališča in od evropske politike pričakuje drugačne odločitve, kot jih je ta sprejemala po zadnji krizi.

Evropa mora postati bolj socialna, bolj povezana in biti bolj globalno aktivna, je dejal v nedavnem intrevjuju. Meni, da potrebujemo več in ne manj Evrope, če želimo uspešno tekmovati z državami kot sta ZDA in Kitajska. Zavzema se tudi za močnejšo vlogo evropskega parlamenta.


 

Preberite še:

Komentarji: