Kdo je policist za policiste?

Pred dvema letoma si je Peking odločno prizadeval postaviti svojega človeka na čelo Interpola.
Fotografija: Dosedanjega predsednika Interpola Meng Hongweia preiskujejo kitajski organi, ki še niso razkrili, česa ga obtožujejo. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Dosedanjega predsednika Interpola Meng Hongweia preiskujejo kitajski organi, ki še niso razkrili, česa ga obtožujejo. FOTO: Reuters

Dosedanji predsednik Interpola Meng Hongwei je v nedeljo zvečer odstopil s položaja. Mednarodna policijska organizacija je takoj zatem imenovala za vršilca dolžnosti Južnega Korejca Kim Džong Janga. Pristojni kitajski organi so končno razkrili, da Menga preiskujejo zato​, »ker je kršil zakon«, a še niso pojasnili, kaj je zagrešil.

Meng se ni oglasil. Odločitev o odstopu je v njegovem imenu sporočila država, ki jo je zastopal na čelu Interpola. Novega predsednika, ki bo ostal na položaju do konca tega mandata, bodo izvolili prihodnji mesec na generalni skupščini organizacije v Dubaju.

Meng je izginil pred 13 dnevi, takoj ko je iz Lyona, kjer je sedež Interpola, priletel na Kitajsko. Nazadnje je 25. septembra poslal nekaj telefonskih sporočil ženi Grace Meng, s katero se od takrat nista več slišala. V zadnjem sporočilu je zapisal, naj počaka na njegov klic, in ji poslal emodži s sliko noža. Tako je zaslutila, da je mož v nevarnosti.
 

Prvi Kitajec na čelu Interpola


Od leta 2004 je Meng opravljal naloge namestnika ministra za notranjo varnost, predsednik Interpola je postal leta 2016. Njegov mandat bi moral trajati do leta 2020. Glede na to, kako se je partijsko in državno vodstvo odločilo obračunati z njim, lahko sklepamo, da so ga obtožili resnega zločina. Če bi šlo samo za podkupovanje, so zatrdili kitajski komentatorji, Peking ne bi tvegal ogrozitve ugleda pred očmi mednarodne javnosti. Meng je bil prvi Kitajec na čelu Interpola in kitajska vlada si je zelo prizadevala, da bi ga imenovali na ta položaj. Med drugim je poskrbela, da Tajvana niso sprejeli v organizacijo.

Poleg tega so komentatorji poudarili, da se je za takšen poseg gotovo odločilo kitajsko vodstvo, verjetno predsednik Xi Jinping osebno. Skoraj gotovo bodo proti Mengu vložili obtožnico tudi zaradi poneverbe državnega denarja, a še ni jasno, česa ga bodo obtožili.

Menga so skrivnostno aretirali ravno takrat, ko se je kitajska igralka Fan Bingbing nehala pojavljati v javnosti. Prejšnji teden se je oglasila s skrušenim priznanjem, da dolguje državi veliko denarja zaradi neplačanih davkov. Kaznovali so jo s 129 milijonov dolarjev kazni. Njena filmska kariera se je nedvomno za vedno končala.

Meng je aprila izgubil položaj v partijskem odboru ministrstva za notranjo varnost in že takrat je bilo mogoče slutiti, da ga preiskuje partijska disciplinska komisija, ki deluje vzporedno z državnim tožilstvom. Voditelji vseh ministrstev imajo vedno tudi visoke položaje v partijskih odborih državnega organa, ki ga vodijo, zato je bilo po tem dogodku jasno, da je Mengova politična prihodnost negotova.



Grace Meng je ostala v Lyonu z njunimi otroki in jo varuje policija. Francoska policija je začela preiskovati Mengov primer in od uradnega Pekinga zahtevala pojasnilo. Nekaj ur pred tem, ko je Kitajska potrdila, da so ga aretirali, je Grace Meng pripravila novinarsko konferenco, a je med nastopom vsem kazala hrbet. Boji se namreč, da bo v še večji nevarnosti, če se bo njen obraz pojavil v medijih. »To je zadeva, ki je povezana z vso mednarodno skupnostjo,« je dejala. »To je zadeva, ki je povezana z mojo domovino.« Zatrdila je, da je življenje njenega moža v nevarnosti in da so tudi njej grozili neznanci. Verjetno bo zaprosila za azil v Franciji. Menga tako ali tako ni več mogoče rešiti.

Preberite še:

Komentarji: