Kdo krade ameriške volitve?

Ustavna obtožba: Vse poti zadnjih afer vodijo v Ukrajino – Bodo demokrati zahtevali tudi Trumpove pogovore s Putinom?
Fotografija: Nekateri se že sprašujejo, ali bo Hillary Clinton spet zamikala predsedniška tekma.FOTO: Don Emmert Afp
Odpri galerijo
Nekateri se že sprašujejo, ali bo Hillary Clinton spet zamikala predsedniška tekma.FOTO: Don Emmert Afp

New York – Demokratski kongresniki bodo pospešili proces razreševanja republikanskega ­voditelja Donalda Trumpa zaradi pozivov ukrajinskemu predsedniku, naj omogoči preiskavo delovanja nekdanjega demokratskega podpredsednika Joeja Bidna in njegovega sina v tej državi. Demokrati sumijo Belo hišo tudi zadrževanja vojaške pomoči Kijevu, Trumpov imperij pa mrzlično vrača udarec.

Pristojni odbor predstavniškega doma pod demokratskim vodstvom je že povabil na pričanje zunanjega ministra Mika Pompea, povabilo lahko pričakuje še vrsta visokih uradnikov sedanje administracije s pravosodnim ministrom Williamom Barrom vred. Tega je predsednik Donald Trump v pogovoru z Volodimirjem Zelenskim omenjal z osebnim odvetnikom Rudyjem Giulianijem, ki je po mnenju političnih nasprotnikov vodil prepričevanje ukrajinskega predsednika.


 

»Well, pasji sin je bil odpuščen!«


Trump se je pred poskusi razrešitve branil z napadom in političnimi oglasi. »Joe Biden je obljubil Ukrajini milijardo dolarjev po odpustitvi tožilca, ki je preiskoval podjetje njegovega sina,« je v enem od teh govorec napovedal izjavo nekdanjega podpredsednika na ustanovi Council on Foreign Relations januarja lani: »Well, pasji sin je bil odpuščen!« Ker je predsednik Trump zaprosil Ukrajino za preiskavo korupcije, ga hočejo demokrati razrešiti, je nadaljeval govorec: »Izgubili so zadnje volitve, zdaj hočejo ukrasti še te.« Oglas je odobril Donald Trump.

Nekateri se že sprašujejo, ali bo Hillary Clinton spet zamikala predsedniška tekma.FOTO: Don Emmert Afp
Nekateri se že sprašujejo, ali bo Hillary Clinton spet zamikala predsedniška tekma.FOTO: Don Emmert Afp


V času Hunterja Bidna v upravnem odboru največjega ukrajinskega zasebnega proizvajalca zemeljskega plina so v Ukrajini res odpustili tožilca Viktorja Šokina, a po nasprotnih prepričanjih zaradi premajhnega preganjanja korupcije. O tem bodo demokratski kongresniki kmalu lahko izprašali zunanjega ministra Pompea, v republikanskem State Departmentu pa so udarili po več kot sto nekdanjih in sedanjih visokih diplomatih: preiskujejo njihovo elektronsko pošto na zasebni naslov Hillary Clinton, zunanje ministrice v demokratski administraciji Baracka Obame in Trumpove izzivalke na volitvah leta 2016.

V washingtonskem okrožju Fog­gy Bottom, kjer je zunanje ministrstvo, so zatrdili, da je to rutinska preiskava, a je Trump v pogovoru z Zelenskim omenjal tudi računalniški strežnik nacionalnega odbora demokratske stranke DNC in podjetje CrowdStrike, ki je pripisalo vdor ruskim obveščevalcem. Po republikanski teoriji zarote si je podjetje iz Silicijeve doline izmislilo pomoč ruskih hekerjev Donaldu Trumpu, da bi tako diskreditirali republikanskega predsedniškega kandidata, ameriški lastnik ruskega rodu Dmitri Alperovich pa naj bi v Ukrajini skril tudi izginula elek­tronska pisma Hillary Clinton.

To je diametralno nasprotno razumevanje sedanjega eksplozivnega političnega dogajanja v ZDA. Demokratske domneve o ruski predvolilni pomoči Donaldu Trumpu so prived­le do preiskave Roberta Muellerja, in čeprav ta ni našel dokazov proti predsedniku, ga tudi ni oprostil, zato pa številni demokrati še naprej verjamejo, da je v ozadju veliko skritega. Republikanski prvak je obtožil sovražnike lova na čarovnice in posebni preiskovalec njegovega pravosodnega ministrstva pravkar preiskuje nadzor FBI nad člani njegove predvolilne kampanje.

Kongresni boj proti Trumpo vodi demokratska predsednica predstvaniškega doma Nancy Pelosi. FOTO:Sergio Flores/Afp
Kongresni boj proti Trumpo vodi demokratska predsednica predstvaniškega doma Nancy Pelosi. FOTO:Sergio Flores/Afp

 

Tarča posmeha


Nekdanja demokratska predsedniška kandidatka Hillary Clinton je »skorumpiranemu človeškemu tornadu« Trumpu raje pripisala, da je ukradel zadnje volitve in je zato njegovo predsedovanje nezakonito, predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi pa je dodala prepričanje, da imajo javno mnenje na svoji strani. Trump je nasprotno menil, da bodo zvesti volivci branili njega in demokracijo, ter naznanil, da so mu po razglasitvi preiskave o razrešitvi državljani iz vseh zveznih držav nakazali 15 milijonov dolarjev. Toda republikanski prvak je zmerjal politične nasprotnike z brezdelneži in divjaki ter s tem še podžgal osebne in politične delitve v ZDA.

Ukrajinska kriza je zahtevala prvo diplomatsko žrtev, konec tedna je odstopil posebni odposlanec State Departmenta v Ukrajini Kurt D. Volker. Medtem ko eni ploskajo demokratski načelnosti, se drugi čudijo seciranju zunanje politike brez primere. V Kremlju so celo izrazili upanje, da ameriška administracija ne bo objavila zaupnih pogovorov z njihovim predsednikom Vladimirjem Putinom. Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva je namesto tega predlagala objavo pogovorov med zavezniki Nata in s srečanja Cie, FBI in Pentagona, »da bodo ZDA še večja tarča posmeha«.

Ruski predsednik Vladimir Putin. FOTO: Sergei Chirikov/Afp
Ruski predsednik Vladimir Putin. FOTO: Sergei Chirikov/Afp

 

Bodo demokrati razkrili tudi Trumpove pogovore s Putinom?

 
Vodilni demokrati ameriškega predstavniškega doma ne bodo oklevali niti pred razkrivanjem pogovorov republikanskega predsednika Donalda Trumpa z drugimi svetovnimi državniki in še posebej z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, če bo to potrebno za zaščito nacionalne varnosti,  je v televizijskem nastopu povedal demokratski predsednik odbora za obveščevalne službe Adam Schiff. Če obstajajo poskusi skrivanja pogovorov s Putinom ali drugimi svetovnimi voditelji, hoče kalifornijski demokrat to ugotoviti.

Preberite še:

Komentarji: