Kdo v vrhovih ameriške politike se boji pedofila Epsteina?

Nekdanji znanec Billa Clintona, princa Andrewa in predsednika Donalda Trumpa ponovno na sodišču
Fotografija: Finančnik Epstein med svojim prvim procesom. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Finančnik Epstein med svojim prvim procesom. FOTO: Reuters

New York – Newyorška hiša milijonarja Jeffreyja Epsteina je z dvonadstropno sprejemno dvorano eden največjih zasebnih domov na Manhattnu, za njenimi zidovi in v drugih luksuznih hišah 66-letnega znanca nekdanjega predsednika Billa Clintona, britanskega princa Andrewa in predsednika Donalda Trumpa pa spet sumijo strahote. Epsteina ponovno obtožujejo spolnih zlorab mladoletnic, v prvi proces proti njemu pa je bil vpleten sedanji minister za delo.

Jeffrey Epstein je zaradi nagovarjanja mladoletnice k prostituciji leta 2008 že sedel v zaporu, a je komaj osemnajstmesečna kazen, od katere je odsedel le dobro leto dni, že takrat vzbudila veliko ogorčenja. V središču floridskega procesa, ki je ignoriral sume še več takšnih zločinov ter je zaporniku dovolil vsakdanje delo v luksuzni pisarni v West Palm Beachu, je bil sedanji minister za delo pod predsednikom Donaldom Trumpom Alex Acosta. Takratni državni tožilec v Miamiju je po prepričanju tožnikov sokriv, da se Epsteinu ni bilo treba v ZDA registrirati kot spolni prestopnik ter se je po prestanju blage kazni lahko svobodno gibal med svojimi vilami in posestvi.
 

Polet z Lolito Express


Sam Trump in njegovo takrtano dekle Melania sta se z Epsteinom fotografirala leta 2000 v floridskem Mar-a-Lagu, a naj bi mu po zalotitvi nadlegovanja mladoletnice prepovedala vstop na posestvo. Tudi nekdanji demokratski predsednik Bill Clinton in britanski princ Andrew zatrjujeta, da sta že pred leti prekinila vse stike z njim, a Clinton, ki je moral zaradi laganja o aferi z Monico Lewinsky skozi poskus odstavitve, priznava nekaj letov z Epsteinovim zasebnim letalom, ki so ga za njegovim hrbtom imenovali kar Lolita Exspress.
Luksuzno domovanje obsojenega pedofila na Manhattnu. FOTO: Carlo Allegri/Reuters
Luksuzno domovanje obsojenega pedofila na Manhattnu. FOTO: Carlo Allegri/Reuters


Zdaj je z lastno izključitvijo iz procesa proti Epsteinu presenetil še Trumpov pravosodni minister William Barr, pa ne zaradi navedenega razloga nekdanjega delovanja v odvetniški družbi, ki je nekoč zastopala obtoženca. Njegov oče je mladega Epsteina kljub nezadostni izobrazbi zaposlil na elitni manhattanski šoli, ki jo je vodil, in mu tako omogočil vstop v newyorško »visoko« družbo. Tam se je še bolj uveljavil po vzponu v finančno ustanovo Bear Sterns in tudi ta preteklost morda še ni pokopana. Newyorško sodišče bo namreč preverjalo tudi sume spolnih zlorab mladoletnic v obdobju do leta 2005.
 

Grozi mu 45 let zapora


Nekaj domnevnih žrtev je prišlo tudi na manhattansko sodišče in njihove zgodbe so pretresljive. Michelle Licata je bila stara le šestnajst let, ko ji je Epstein na svojem floridskem posestvu plačal masažo hrbta in jo prosil, naj seže niže, Courtney Wild pa je bilo ob podobnem dogodku komaj štirinajst let. Tretja obtoženka pravi, da jo je milijarder zavrgel pri devetnajstih, saj naj bi bila takrat zanj prestara. Masaž s spolnimi akti naj bi se udeleževalo še veliko deklic in Epstein je obtožen navajanja mladoletnih oseb k prostituciji, preiskovalci pa so izprašali ducate domnevnih mladoletnih žrtev, ki jih vabijo, naj se pridružijo trem omenjenim v obtožnici. Če bodo uspešni pri vseh obtožbah, Epsteina lahko čaka 45 let zapora.
Ameriški minister za delo Alex Acosta je zaradi prvega procesa v težavah. FOTO:  Jim Watson/Afp
Ameriški minister za delo Alex Acosta je zaradi prvega procesa v težavah. FOTO:  Jim Watson/Afp


Epstein se je v ponedeljek na sodišču izrekel za nedolžnega, newyorški mediji pa že pišejo o najdbi večjih količin fotografij golih mladoletnic med nedavno racijo v 77 milijonov dolarjev vredni hiši med Peto in Madisonovo avenijo. Po izjavah Epsteinovega odvetnika je videti, da bo obramba te poskušala označiti za prostitutke, poudarjajo pa tudi, da med očitanimi spolnimi akti ni bilo posilstva. Med odločanjem sodišča, ali se bo obtoženec lahko branil s prostosti, se nakazuje zelo umazan proces z morebitnimi »kolateralnimi žrtvami« s samih vrhov ameriške politike in tako imenovane visoke družbe. V New Yorku se že sprašujejo, ali se ne bo proti Epsteinu obrnila njegova nekdanja tesna sodelavka in domnevna »madame« Ghislaine Maxwell, ki je bila tudi na poroki Clintonove hčere.

Komentarji: