Kim Džong Un počasi uresničuje zaveze, dane med srečanjem s Trumpom

Satelitske slike po mnenju analitikov kažejo, da je Severna Koreja začela razgradnjo raketnega izstrelišča Sohae.
Fotografija: Satelitske slike kažejo, da se obseg severnokorejskega raketnega iztstrelišča krči. FOTO: AP Photo/Ahn Young-joon
Odpri galerijo
Satelitske slike kažejo, da se obseg severnokorejskega raketnega iztstrelišča krči. FOTO: AP Photo/Ahn Young-joon

Severna Koreja je začela razgradnjo dela raketnega izstrelišča Sohae na svoji severozahodni obali, kar je po ocenah varnostnih analitikov prvi konkreten korak k uresničitvi zavez, ki jih je junija med srečanjem z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom v Singapurju dal severnokorejski voditelj Kim Džong Un.

Na ameriški spletni strani 38 North, ki spremlja dogajanje v Severni Koreji, so objavili satelitske posnetke iz zadnjih dni, ki v okolici raketnega izstrelišče kažejo ostanke nekaterih poslopij, ki so stala še pred mesecem dni.
 
Začetek razgradnje izstrelišča naj bi bil po mnenju analitika strani 38 North Josepha Bermudeza dokaz, da je severnokorejski voditelj Kim Džong Un zaveze, dane med srečanjem z ameriškim predsednikom Trumpom, vzel resno.

Satelitski posnetek raketnega izstrelišča Sohae na severozahodni obali države. FOTO: AFP
Satelitski posnetek raketnega izstrelišča Sohae na severozahodni obali države. FOTO: AFP

 

Cilj je popolna denuklearizacija


Kim je na prvem srečanju s Trumpom 12. junija izrazil pripravljenost na popolno denuklearizacijo Severne Koreje, ni pa jasno, kako in do kdaj naj bi se to zgodilo.

Izstrelišče Sohae je bilo glavno severnokorejsko raketno izstrelišče od leta 2012. Severna Koreja je v zadnjih letih z njega izstrelila več raket, ki so po trditvah Pjongčanga v vesolje ponesle satelite. A po ocenah mednarodne skupnosti je šlo za prikrite preizkuse balističnih raket dolgega dosega, ki bi lahko nosile jedrske konice.



Trump je v ponedeljek poudaril, da Severna Koreja že devet mesecev ni izstrelila nobene rakete in ni izvedla nobenega jedrskega preizkusa. »Japonska je vesela, vsa Azija je vesela,« je zapisal na družbenem omrežju twitter in dodal, da je tudi on srečen.

Preberite še:

Komentarji: