Kitajska grozi Kanadi z resnimi posledicami

Namestnik kitajskega zunanjega ministra je na zagovor poklical kanadskega veleposlanika.
Fotografija: Meng Wanzhou FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Meng Wanzhou FOTO: Reuters

Kitajska od Kanade zahteva izpustitev finančne direktorice Huaweia Meng Wanzhou ali pa naj se sooči s posledicami. Namestnik zunanjega ministra Le Yucheng je na zagovor poklical kanadskega veleposlanika in vložil »oster protest«. 

»Kitajska poziva Kanado, naj takoj izpusti pridržano osebo. V nasprotnem primeru naj Kanada sebi pripiše vso odgovornost za resne posledice, ki sledijo,« so izjavo povzeli na BBC

Finančna direktorica in hči ustanovitelja Huaweia je sicer obtožena kršenja ameriških sankcij proti Iranu. V Vancouvru so jo na podlagi ameriškega pripornega naloga pridržali prejšnjo soboto, grozi ji izročitev ZDA, kjer bi jo lahko zaprli za 30 let, če jo spoznajo za krivo. 

Tako tehnološki velikan Huawei kot Kitajska zanikata, da bi kršila katerikoli zakon. 

Mengova je včeraj stopila pred kanadskega sodnika, ki je na ponedeljek prestavil svojo odločitev, ali naj razpiše varščino. Na sodišču so ji očitali, da je izkoristila Huaweievo odvisno podjetje Skycom, da se je izognila sankcijam proti Iranu v letih 2009 do 2014.

Aretacija se je zgodila v občutljivem času, ko ZDA in Kitajska bijeta trgovinsko vojno. 

Menogva se je očetovemu podjetju pridružila leta 1993, ko je začela delati na recepciji podjetja. Po magisteriju se je zaposlila v finančnem oddelku, ki ga je prevzela v vodenje leta 2011. Šele pred leti se je javno izvedelo, da je Mengova pravzaprav hči šefa podjetja Ren Zhengfeija. V nasprotju s kitajsko tradicijo je Mengova prevzela priimek po mami Meng Jun, ki je bila Renova prva žena. 

Preberite še:

Komentarji: