Kitajska prepričana, da so proteste spodbudile tuje sile

Organizatorji protesta so ocenili, da je prišlo milijon protestnikov, policija pa trdi, da je bilo na protestu »zgolj« 240.000 ljudi.

Objavljeno
10. junij 2019 08.22
Posodobljeno
10. junij 2019 08.23
FOTO: Reuters
A. V.
A. V.
Več sto tisoč ljudi je šlo na ulice Hongkonga, da protestirajo proti načrtom Kitajske, ki hoče sprejeti zakon o izročitvi osumljencev iz Hongkonga na celinski del Kitajske. Kritiki so namreč prepričani, da bi Kitajci mnogo lažje obračunali s svojimi političnimi nasprotniki iz Hongkonga, poroča BBC.Organizatorji protesta so ocenili, da je prišlo milijon protestnikov, policija pa trdi, da je bilo na protestu »zgolj« 240.000 ljudi. Če imajo prav organizatorji, potem so to največji protesti v Hongkongu po letu 1997, ko je Hongkong prešel iz britanskega pod kitajski nadzor.

image
FOTO: Reuters


Kitajski državni mediji poročajo, da so protest spodbudile »tuje sile«, saj si prizadevajo, da »prizadenejo Kitajsko, s tem ko ustvarjajo opustošenje v Hongkongu«, poroča BBC.Med protestniki in policijo so izbruhnili tudi spopadi, kitajska vlada pa je že napovedala, da bo nadaljevala s sprejetjem zakona. Kitajski državni mediji so sicer v celinskem delu države v večji meri cenzurirali dogajanje na protestih.

image
FOTO: Reuters


Kitajska stran je prepričana, da bi »vsaka pravična oseba« podrla dolgo zamujeni zakon, ki bi zapomnil pravno vrzel in preprečil, da Hongkong postane varno zatočišče za kriminalce, poroča BBC.

Voditeljica Hongkonga Carrie Lam je vložila dopolnila k zakonu, da bi kogarkoli, ki ga preganjajo zaradi verskih ali političnih razlogov, hongkonške oblasti morale izročiti oblastem na celinski Kitajski.

image
FOTO: Reuters


Nekdanja britanska kolonija je sicer delno avtonomna. Hongkong ima svoje zakone in prebivalci uživajo državljanske svoboščine, ki jih Kitajci na celini nimajo. Dogovor o izročanju osumljencev ima Hongkong sklenjen z dvajsetimi državami, tudi z Veliko Britanijo in ZDA, vendar ne s Kitajsko.