»Kitajska reformira vojsko za morebiten napad na ameriška ozemlja«

V poročilu Pentagona je omenjen tudi Tajvan. Kitajska naj bi se pripravljala na intenzivno priključitev te države. 
Fotografija: Kitajska se po mnenju Pentagona najverjetneje pripravlja na napad na ameriška ozemlja. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Kitajska se po mnenju Pentagona najverjetneje pripravlja na napad na ameriška ozemlja. FOTO: Shutterstock

V javnost je pricurljalo Pentagonovo poročilo, v katerem so pisci navedli, da kitajska vojska »najverjetneje vadi za napad na ZDA in njene zaveznice na Pacifiku«. Dokument, ki ga vsako leto pošljejo v kongres, vsebuje še opozorila pred naraščajočo možnostjo kitajskih bombnikov, ki bi lahko dosegli ameriška ozemlja.

Proračun, ki ga azijska država nameni vojski, še posebno obrambi, se vidno povečuje – za obrambo tako namenijo že okrog 150 milijard dolarjev (132 milijard evrov), kar je približno tretjina ameriških sredstev. 

Kitajske oblasti poročila še niso komentirale, navaja BBC.

»V zadnjih treh letih je Ljudska osvobodilna vojska (PLA) drastično razširila svoja operativna območja in pridobila vojaške izkušnje. Iz tega lahko sklepamo, da najverjetneje vadi za napad na ameriška ozemlja in naše zaveznice,« še piše v poročilu. Kaj bi Kitajska z rednimi preleti svojih letih rada dosegla, še ni jasno, navajajo in dodajajo: »Država kopensko vojsko uri za boj na zmago.«

Kitajsko vojaško ladjevje na poti na manevre v Tajvansko ožino FOTO: Reuters 
Kitajsko vojaško ladjevje na poti na manevre v Tajvansko ožino FOTO: Reuters 


PLA bi po mnenju strokovnjakov iz Pentagona očitno rada pokazala svojo sposobnost, da zadene ZDA oziroma njene vojaške baze v zahodnem Pacifiku skupaj z Guanom. Namen njihovih reform je ustvariti mobilno, smrtonosno kopensko vojsko, ki bo predstavljala jedro vojaških operacij.

V poročilu je omenjen tudi Tajvan. Kitajska se najverjetneje pripravlja na nasilno priključitev te države, ki ji ZDA priznavajo samostojnost, medtem ko azijska velesila meni, da je Tajvan njena provinca, še piše BBC

Najnovejše poročilo bo najbrž prililo olje na ogenj že tako razplamenelih strasti med državama. V preteklosti so jih poskušali vsaj nekoliko pogasiti ameriški in kitajski vojaški predstavniki, a z bolj malo uspeha. 

Kitajska vojska ni edina omenjena v poročilu. Pisci so se posvetili tudi azijskemu vesoljskemu programu, trgovinski vojni ter kitajskemu vojaškemu proračunu, ki naj bi se po njihovem prepričanju v naslednjih desetih letih dvignil na 240 milijard dolarjev (212 milijard evrov). 

Komentarji: