Kitajski Jack Razparač za krute zločine plačal z življenjem

Serijskega morilca so ujeli po srečnem naključju s pomočjo DNK testa. 
Fotografija: 53-letnika so usmrtili. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
53-letnika so usmrtili. FOTO: Reuters

Na Kitajskem so usmrtili serijskega morilca, ki je med letoma 1988 in 2002 umoril 11 deklet in žena. Zaradi krvoločnosti so mu mediji nadeli ime »kitajski Jack Razparač«. Gao Chengyong je svoje žrtve dlje časa zasledoval, jih nato posilil, umoril in oropal. Prerezal jim je vrat in izmaličil telo, nekaterim žrtvam je izrezal razmnoževalne organe. 

53-letnega očeta dveh otrok so aretirali leta 2016 v trgovini, kamor se je zatekel med begom pred policisti. Na sled so mu prišli sicer bolj kot ne po naključju. Njegovega strica so namreč priprli zaradi manjšega prekrška in mu odvzeli vzorec DNK. Ta se je ujemal z vzorcem serijskega morilca žensk, ki so ga lovili že nekaj let. Sled jih je hitro pripeljala do Chengyonga.

Gaa so ujeli leta 2002 sicer bolj kot ne po naključju. FOTO: Reuters
Gaa so ujeli leta 2002 sicer bolj kot ne po naključju. FOTO: Reuters


Umori so se nenadoma končali leta 2002


Gao je prvič moril maja leta 1988, ko se mu je rodil sin. Takrat 23-letno žensko so našli s 26 vbodi. Podobni umori so si nato sledili več let, žrtve so bile povečini mlajše ženske, ki so živele same. Najmlajša je imela komaj osem let, poroča BBC

Ko so se začeli napadi, je v mestu Baiyin zavladala panika. Ženske si brez moškega sorodnika ali prijatelja niso več upale same na ulico. Leta 2002 so se umori nato kar naenkrat končali, a je trajalo še 14 let, da so morilca ujeli. 

Chengyonga so lani obsodili na smrt. Sodnik je njegove zločine opisal kot »ogabne«. Na kakšen način so ga usmrtili, ni znano, čeprav na Kitajskem večino zapornikov usmrtijo s smrtonosno injekcijo ali pa jih ustrelijo. 

Komentarji: