Klikni, da boš molil

Na srečanju v Panami pričakujejo 200.000 mladih, največ iz Latinske Amerike, udeležencev iz Slovenije je 35.
Fotografija: Papež Frančišek in pater Fornos, mednarodni direktor Apostolata molitve, vernikom na Trgu sv. Petra v Rimu na ipadu predstavljata aplikacijo za molitev click to pray. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Papež Frančišek in pater Fornos, mednarodni direktor Apostolata molitve, vernikom na Trgu sv. Petra v Rimu na ipadu predstavljata aplikacijo za molitev click to pray. FOTO: AFP

Današnje potovanje papeža Frančiška v Panamo na svetovno srečanje katoliške mladine, ki bo potekalo do 27. januarja, je prvo potovanje letos in 26. v malo manj kot šestih letih njegovega pontifikata. A tokrat gre v korak s časom in poziva vernike, naj molijo z njim prek aplikacije.

Svetovne dneve mladih je začel papež Janez Pavel II., ko jih je na cvetno nedeljo leta 1986 v Rimu zbral 300.000 ob koncu jubilejnega leta. Od takrat vsako cvetno nedeljo na škofijski ravni praznujejo tako imenovani svetovni dan mladih – v Sloveniji na srečanjih v Stični, svetovna srečanja pa so vsake dve ali tri leta v različnih državah. Doslej so bili gostitelji Rim, Buenos Aires, Santiago de Compostela, Częstochowa​, Denver, Manila, Pariz, Rim, Toronto, Köln, Sydney, Madrid, Rio de Janeiro in Krakov. Na srečanju v Panami pričakujejo 200.000 mladih, največ iz Latinske Amerike, udeležencev iz Slovenije je 35.

Ker je to srečanje mladih, bo tudi veliko glasbe. Med zanimivejšimi nastopajočimi bo rockovska zasedba Siervas (Služabnice), ki jo sestavljajo mlade redovnice, njihovi videospoti pa imajo na youtubu več milijonov ogledov. Redovnice bodo nastopile v habitih. »Smo mlade redovnice, ki imamo rade rock'n'roll,« je povedala 37-letna kitaristka Ivonne in dodala, da ­skupino, ki poje v španščini, sestavlja enajst redovnic iz Čila, Japonske, Ekvadorja, Kitajske in Kostarike, sicer pa živijo in delujejo v Peruju.

Geslo letošnjega svetovnega dneva mladih, ki ima tudi logotip in himno, je Glej, dekla sem Gospodova, zgodi se mi po tvoji besedi, zato je v ospredju logotipa Marija. Papež je o udeležbi na srečanju mladih v Panami spregovoril zbranim vernikom v nedeljo na Trgu sv. Petra v Rimu, ko je predstavil platformo Svetovne mreže papeževe molitve click to pray (klikni, da boš molil). »Splet in družabna omrežja so bogastvo današnjega časa, priložnost, da smo v stiku z drugimi, da z njimi delimo vrednote in projekte ter izrazimo željo ustvarjati skupnost. Splet nam lahko tudi pomaga, da skupaj molimo,« je dejal Frančišek.

Na srečanju mladih v Panami bo nastopila rockovska zasedba redovnic v habitih. FOTO: The Morning Call
Na srečanju mladih v Panami bo nastopila rockovska zasedba redovnic v habitih. FOTO: The Morning Call


In nadaljeval: »Zaradi tega je z menoj pater Fornos, mednarodni direktor Apostolata molitve. Rad bi vam predstavil uradno platformo click to pray.« Papež je pokazal na ipad, ki ga je držal v rokah pater Fornos, ter s prstom pokazal, kam bo vstavil molitvene prošnje za poslanstvo cerkve. Zatem je Frančišek pozval predvsem mlade, naj prenesejo aplikacijo in »tako z mano nadaljujete molitev rožnega venca za mir, zlasti med svetovnim dnevom mladih v Panami«.

Click to pray. Foto Click To Pray.
Click to pray. Foto Click To Pray.

Preberite še:

Komentarji: