Kljub Bidnovi prednosti demokrati niso mirni

Demokrat še vodi, toda predsednikov štab računa na afero s sinom Hunterjem Bidnom.
Fotografija: Prebivalci mesta Novi v zvezni državi Michigan s streh avtomobilov pozdravljajo demokratskega ­predsedniškega kandidata Joeja Bidna. FOTO: Chip Somodevilla/AFP
Odpri galerijo
Prebivalci mesta Novi v zvezni državi Michigan s streh avtomobilov pozdravljajo demokratskega ­predsedniškega kandidata Joeja Bidna. FOTO: Chip Somodevilla/AFP

Washington – Dva tedna pred ameriškimi volitvami demokratski predsedniški kandidat Joe Biden po večini javnomnenjskih raziskav še vodi pred republikanskim predsednikom Donaldom Trumpom, a demokrati kljub temu niso mirni. Spomnijo se, da so pred štirimi leti napovedali prepričljivo zmago tudi Hillary Clinton. Biden je zdaj tarča domnevne afere s spornimi elektronskimi pismi njegovega sina Hunterja.

Ameriška predsedniška kandidata ta teden čaka še eno televizijsko soočenje. V Trumpovem štabu so obtožili pristranskosti do demokratov tudi Kristen Welker, novinarko NBC, ki bo vodila razpravo. Republikanske stratege zanima, zakaj je moderatorka s preteklimi povezavami z demokratsko stranko minuli teden zbrisala svoj račun na twitterju. Trump je že moderatorjem prve debate in predvolilnih forumov očital milejši pristop do Joeja Bidna, res pa je vsaj na prvi debati pogosto prekinjal nasprot­nika in s tem jezil tudi Foxovega Chrisa Wallacea.
 

Sprememba taktike


Četrtkova taktika republikanskega predsednika naj bi bila drugačna. Če se bo zmogel nadzorovati, naj bi po navedbah svojega štaba demokratskemu tekmecu pustil do besede že zato, da se bo lahko zapletel v lastnih izjavah. Trump hoče od Bidna slišati potrditev domnev, da se bodo demokrati po potrditvi Trumpove nominiranke za vrhovno sodnico Amy Coney Barrett zavzemali za razširitev vrhovnega sodišča, pa tudi komentarje obtožb o korupciji sina Hunterja in ­celotne družine Biden.

Privrženci predsednika Donalda Trumpa v Arizoni. FOTO: Carlos Barria/Reuters
Privrženci predsednika Donalda Trumpa v Arizoni. FOTO: Carlos Barria/Reuters


Teme soočenja določa moderatorka in vsaj za zdaj med covidom-19, ameriškimi družinami, rasnimi trenji, varovanjem okolja, nacionalno varnostjo in vodstvenimi sposobnostmi ni prenosnega računalnika z domnevnimi dokazi o korupciji nekdanjega podpredsednika in njegovega sina. Trdi disk, ki ga je republikancem posredoval popravljavec računalnikov iz Wilmingtona v zvezni državi Delaware, naj bi z elektronskim dopisovanjem dokazoval dobičkonosne posle Hunterja Bidna v Ukrajini, na Kitajskem in drugje izključno zaradi očetovega vpliva. Kritiki so prepričani, da odvisnik od mamil česa drugega tudi ni mogel ponuditi za visoke vsote, ki jih je dobival, »big guy« z dodatnimi 10 odstotki za vsak sklenjen posel naj bi bil kar sedanji demokratski predsedniški kandidat.
 

Dvomi o verodostojnosti očitkov


Skladno s temi obtožbami je Trump na predvolilnih zborovanjih konec tedna Joeja Bidna imenoval skorumpirani politik, v primerjavi z njim naj bi bila prava amaterka celo prejšnja nasprotnica, »sleparka« Hillary Clinton. Bidnu naklonjeni mediji na začetku o aferi sploh niso pisali, na twitterju pa so brisali sporočila o tem. Poudarili so, da o vsem skupaj dvomijo tudi nekateri v časopisu New York Post, ki je prvi pisal o aferi, in res se zdaj namesto popravljavca računalnikov, prestrašenega zaradi vsebine na trdem disku, oglašata Trumpov odvetnik in nekdanji newyorški župan Rudy Giuliani ter nekdanji strateg Steve Bannon. Oba sta za nasprotnike neverodostojna.

Kako verodostojen je nekdanji Trumpov strateg Steve Bannon? FOTO: Andrew Kelly/Reuters
Kako verodostojen je nekdanji Trumpov strateg Steve Bannon? FOTO: Andrew Kelly/Reuters


Zadevo preiskuje tudi FBI, a to vsaj predsednikovim zagovornikom ne vzbuja zaupanja. Agenti zveznega preiskovalnega urada so se osramotili že med preganjanjem Trumpovih sodelavcev v času prejšnje predvolilne kampanje in naj bi tudi Hunterjev sporni računalnik posedovali več kot leto dni. Nacionalni direktor za obveščevalne dejavnosti John Ratcliffe je v nedavnem televizijskem intervjuju pohitel z izjavo, da poročila o Hunterju Bidnu niso del ruske dezinformacijske kampanje, veliko vprašanje ameriških volitev pa je, ali bodo nove obtožbe preglasile očitke na predsednikov račun ­zaradi odziva na covid-19.

Preberite še:

Več iz te teme:

Komentarji: