Kljub prepovedi protestniki zopet na hongkonških ulicah

Da bi zaobšli prepoved, so protestniki pozvali k »množičnemu nakupovanju« in verskim shodom, kjer »molijo za grešnike Hongkonga«, za katere ne potrebujejo takšnih dovoljenj kot za proteste.

Objavljeno
31. avgust 2019 18.26
Posodobljeno
31. avgust 2019 18.26
Demokratična koalicija Državljanske fronte za človekove pravice (CHRF), ki organizira množične proteste v Hongkongu, je sicer uradno odpovedala današnji protestni shod, ker zanj ni dobila odobritve policije. FOTO: Anushree Fadnavis/Reuters
STA
STA
Dan po aretaciji nekaj vidnejših aktivistov in hongkonških poslancev se je na ulice tega mesta kljub prepovedi ponovno podalo več deset tisoč ljudi. Da bi zaobšli prepoved, so protestniki pozvali k »množičnemu nakupovanju« in verskim shodom, kjer »molijo za grešnike Hongkonga«, za katere ne potrebujejo takšnih dovoljenj kot za proteste.
 
Protestniki so pozno popoldne po lokalnem času blizu urada mestnega zakonodajnega sveta v policiste metali molotovke in kamne ter v njih svetili z laserji. Policisti so odgovorili s solzivcem in vodnim topom. Protestniki so tudi prebili policijske barikade, ki so varovale prostore sveta, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Druga večja skupina protestnikov je v trgovinski četrti Causeway Bay zaprla cesto in vzklikala protivladne slogane.
Zvečer so se protestniki v mestu ponovno začeli spopadati s policijo in jih obmetavati s kamenjem in molotovkami. Policija je poleg uporabe solzivca in vodnega topa protestnike začela streljati z gumijastimi naboji. Policisti, nekateri preoblečeni v demonstrante, so aretirali več ljudi.

image
Protestniki so pozno popoldne po lokalnem času blizu urada mestnega zakonodajnega sveta v policiste metali molotovke in kamne ter v njih svetili z laserji. FOTO: Anushree Fadnavis/Reuters


Skupno naj bi se na ulice tega posebnega upravnega območja Kitajske odpravilo več deset tisoč demonstrantov.
Že zgodaj dopoldne po lokalnem času je nekaj tisoč protestnikov v črnih majicah napolnilo zunanje športno igrišče v središču mesta.

Demokratična koalicija Državljanske fronte za človekove pravice (CHRF), ki organizira množične proteste v Hongkongu, je sicer uradno odpovedala današnji protestni shod, ker zanj ni dobila odobritve policije.

Policija napovedanih demonstracij ni odobrila zaradi varnostnih razlogov, saj so se pretekli vikend protesti pogosto sprevrgli v spopade s policijo. Vseeno pa so posvarili prebivalce, naj pričakujejo resne motnje v mestu.

Policija je blizu predstavništva kitajske centralne vlade v Hongkongu postavila barikade in v pričakovanju novih spopadov tja pripeljala vodni top.

image
Policija napovedanih demonstracij ni odobrila zaradi varnostnih razlogov, saj so se pretekli vikend protesti pogosto sprevrgli v spopade s policijo. FOTO: Anushree Fadnavis/Reuters


Časopis centralnega komiteja Komunistične partije Kitajske People's Daily je pred protesti objavil komentar, ki opozarja, da je Peking zmožen obvladati kakršnekoli proteste, če tega ne zmore vlada v Hongkongu. Kitajska tiskovna agencija Xinhua je danes na Twitterju objavila posnetek oborožene kitajske policije za obvladovanje izgredov, ki se uri v mestu Shenzen, ki leži ob hongkonški meji.

V petek je policija sicer aretirala več vidnejših aktivistov gibanja za demokracijo, med drugim Joshuo Wonga in Agnes Chow, pa tudi tri člane zakonodajnega sveta.


Demonstracije so se začele junija zaradi nasprotovanja predlogu zakona, ki bi omogočila izročanje osumljencev Kitajski. Od takrat je policija zaradi protestov aretirala več kot 900 ljudi.