Ključni dnevi za sprejetje imena Severna Makedonija

Z zakonom o amnestiji bi si lahko vlada zagotovila potrebno dvotretjinsko večino za ustavne spremembe.
Fotografija: Na protestih v Skopju, ki jih je pripravila VMRO-DPMNE, je njen prvak Hristijan Mickoski pozval večtisočglavo množico k splošni protivladni revoluciji. FOTO: Ognen Teofilovski/Reuters
Odpri galerijo
Na protestih v Skopju, ki jih je pripravila VMRO-DPMNE, je njen prvak Hristijan Mickoski pozval večtisočglavo množico k splošni protivladni revoluciji. FOTO: Ognen Teofilovski/Reuters

Makedonski parlament bo jutri začel obravnavati ustavne spremembe, ki so nujne za spremembo imena države. Ključno glasovanje bo v drugi polovici januarja. Za preimenovanje v Severno Makedonijo potrebujejo dvotretjinsko večino.

Ker vladajoča koalicija na čelu s socialdemokrati premiera Zorana Zaeva nima dovolj glasov, ne more sprejeti ustavnih sprememb brez podpore vsaj dela poslancev največje opozicijske stranke VMRO-DPMNE. Te si je zagotovila ob začetku procesa ustavnih sprememb, nobenega zagotovila pa ni, da ne bodo klonili pod pritiskom vodstva stranke, ki nasprotuje spremembi imena države. Čeprav so podprli sporazum Skopja z Atenami o imenu države in sodelujejo pri oblikovanju ustavnih sprememb.


Splošna protivladna revolucija


Koalicija bi nekaj opozicijskih glasov lahko pridobila z zakonom o amnestiji, ki ga pripravlja koordinacijska skupina za spravo in integracijo. Po navedbah Zaeva bi lahko z zakonom pomilostili tiste obtožene za lanski vdor v sobranje, ki niso sodelovali v nasilju oziroma ga niso organizirali. Med njimi so tudi poslanci VMRO-DPMNE. Amnestijo je predlagala tudi opozicija, a je vladajoča večina zavrnila njen predlog. Po oceni opozicije je to montiran politični proces proti nedolžnim domoljubom, ki so se uprli vladavini socialdemokratov.

Na protivladnih protestih v Skopju, ki jih je pred dnevi sklicala VMRO-DPMNE, je njen prvak Hristijan Mickoski pozval večtisočglavo množico k splošni protivladni revoluciji. Stranka je v resnih težavah, ker je bilo več njenih visokih članov, tudi nekdanji predsednik stranke in premier Nikola Gruevski, obsojenih na zaporne kazni zaradi zlorabe položaja in korupcije. Gruevski je zato pobegnil na Madžarsko, kjer je dobil azil.

Madžarski premier Viktor Orbán je Gruevskega vzel v bran: »Poznam tega človeka, dolgo je bil moj kolega. Veliko težje, če ne nemogoče, bi bilo braniti madžarsko mejo brez njega. Do zaveznikov se je treba obnašati pravično. Če se obrne na nas, lahko pričakuje pošten postopek. V Makedoniji se dogajajo zapleteni politični boji in igrice in pravosodni sistem je del tega.« Po njegovem je bilo sojenje Gruevskemu politično motivirano.

Na kritike iz Makedonije, EU in ZDA se je Orbán odzval z besedami, da za tem stoji filantrop madžarskega rodu George Soros. Ker si Skopje ne želi novih težav, verjetno ne bo preveč vztrajno zahtevalo izročitve Gruevskega. Čeprav je malo možnosti, da bi Madžarska zaradi Gruevskega blokirala evroatlantske povezave Makedonije, Skopje ne potrebuje še ene Grčije. Takšen scenarij tudi ni v interesu Budimpešte, ki noče provocirati Washingtona. Zato je Orbánova vlada preusmerila zgodbo na pravosodni teren.


Kriminalka z madžarskim podpisom


Makedonski parlament je Gruevskemu odvzel poslansko imuniteto. Specializirano tožilstvo je proti njemu vložilo obtožnici zaradi nezakonitega financiranja VMRO-DPMNE in zlorabe položaja med gradnjo sedeža stranke. Proti njemu poteka šest sodnih postopkov, med drugim mu očitajo pranje denarja, volilno prevaro, sodelovanje pri organiziranem kriminalu in spodbujanje h kaznivemu dejanju.

Vmes so prišle v javnost nove podrobnosti o njegovem filmskem pobegu. Gruevski je dajal vtis, da se pripravlja na odhod v zapor, v resnici pa je s pomočjo madžarskih diplomatov načrtoval pobeg. Varnostnike je spraševal o razmerah v zaporih in naročal ustrezna oblačila. Da bi prikril svojo lokacijo, je živel kar v štirih stanovanjih. Nazadnje so ga videli v skopskem hotelu Marriott, ki je v lasti prijetega nekdanjega šefa obveščevalne službe Saša Mijalkova, iz bančnih računov pa je dvignil 100.000 evrov. Pred njegovim pobegom so v garaži hotela večkrat videli vozila madžarskega veleposlaništva v Beogradu.

Preberite še:

Komentarji: