Koga so evropski poslanci izbrali v svoje ekipe

Jutri preberite: Pred prvo sejo v novi sestavi številni poslanci še brez asistentov, za naše razmere so plačila visoka.
Fotografija: Letos lahko vsak poslanec na mesec za svoje asistente odšteje 24.943 evrov. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Letos lahko vsak poslanec na mesec za svoje asistente odšteje 24.943 evrov. FOTO: Reuters

Ljubljana – Evropski poslanci bodo jutri začeli prvo plenarno sejo novega mandata. Polovica slovenske osmerice se bo v poslanskih klopeh znašla prvič, zato je še pomembneje, da bodo imeli srečno roko pri izbiri svojih pomočnikov. Pri navedbi imen so sicer veliko bolj gostobesedni kot njihovi na evropskih tleh že uveljavljeni kolegi, ki kadrovskih odločitev menda še niso sprejeli.

Poslanci pomočnike lahko prosto izbirajo, le da ostanejo znotraj proračuna, ki ga je določil evropski parlament. Letos lahko vsak poslanec na mesec zanje odšteje 24.943 evrov. Obstajata dve vrsti pomočnikov: prvi, akreditirani, se gibljejo med Brusljem in Strasbourgom ter spadajo neposredno pod parlamentarno upravo. Poslanci lahko zaposlijo največ tri takšne sodelavce, izjemoma štiri. Njihova plača je, če imajo univerzitetno izobrazbo, določena med 5166 in 7740 evri bruto.

Lokalni pomočniki medtem poslancem stojijo ob strani v državi članici, od koder prihajajo. Njihovo najvišje mesečno plačilo je za Slovenijo omejeno s 5751 evri na mesec, njihovo število ni omejeno, zaposleni pa so pri poslancih.

Svoje desne roke še izbirajo Romana Tomc in Milan Zver (oba SDS) ter Ljudmila Novak, po enega iščeta še Franc Bogovič (SLS) in Milan Brglez (SD), medtem ko Brglezova strankarska kolegica Tanja Fajon delo nadaljuje z nespremenjeno ekipo. Novinca Klemen Grošelj in Irena Joveva, ki bosta zastopala barve LMŠ, pa sta razkrila trojico svojih pomočnikov.

Preberite še:

Komentarji: