Kokaina je vse več, smrti zaradi zlorabe drog pa tudi

Leta 2017 je na svetu zaradi uživanja drog in z njimi povezanih bolezni umrlo 585.000 ljudi, v Sloveniji pa je bilo istega leta z uporabo prepovedanih drog povezanih 47 neposrednih smrti.
Fotografija: Slovenija je med državami, ki namenja več za zdravljenje in preprečevanje kot pa represiji. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Slovenija je med državami, ki namenja več za zdravljenje in preprečevanje kot pa represiji. FOTO: Shutterstock

Geslo današnjega mednarodnega dneva boja proti zlorabi drog je Zdravje za pravičnost. Pravičnost za zdravje. V Organizaciji združenih narodov (OZN) želijo z njim opozoriti na pomen na znanstvenih osnovah temelječe preventive na področju preprečevanja uporabe drog, saj je le tovrstna preventiva učinkovita naložba v blagostanje vseh ljudi. Ob tem v OZN poudarjajo, da je za učinkovito reševanje problema drog nujno odgovorno delovanje pravosodnih, zdravstvenih in socialnih ustanov, ki morajo za soočanje s sodobni izzivi na področju zlorabe drog zagotavljati celovite rešitve v skladu z mednarodnimi konvencijami o nadzoru nad drogami, obveznostmi glede človekovih pravic in cilji trajnostnega razvoja.

Leta 2017 je na svetu zaradi uživanja drog in z njimi povezanih bolezni umrlo 585.000 ljudi, kaže danes objavljeno poročilo Urada Združenih narodov za droge in kriminal (UNODC). Proizvodnja kokaina je leta 2017 dosegla novo rekordno raven. Znašala je 1976 ton. Evropsko poročilo o drogah za letošnje leto kaže, da v Evropi ostaja najbolj široko uporabljana prepovedana droga konoplja, število zasegov in zaseženih količin kokaina, ki je na rekordni ravni, pa kaže tudi na vse večjo razpoložljivost te droge.

Globalen problem postajajo postajajo zaradi zastrupitev nove droge in uporaba več drog hkrati saj je več ljudi, ki so umrli zaradi zastrupitev z drogami, je praviloma vzelo več drog, med katerimi je velikokrat tudi alkohol. FOTO: Leon Vidic/delo
Globalen problem postajajo postajajo zaradi zastrupitev nove droge in uporaba več drog hkrati saj je več ljudi, ki so umrli zaradi zastrupitev z drogami, je praviloma vzelo več drog, med katerimi je velikokrat tudi alkohol. FOTO: Leon Vidic/delo


V Sloveniji je bilo leta 2017 z uporabo prepovedanih drog povezanih 47 neposrednih smrti, kar je sedem več kot leto pred tem. Pri nas je večino smrti povzročila zastrupitev s heroinom (18), sledijo zastrupitve s kokainom (14). Sedem smrti, od tega pet pri ženskah v starostni skupini nad 45 let, je bilo posledica zlorabe opioidnih zdravil, ki so tudi način samomora. Leta 2017 je bilo med umrlimi 33 moških s povprečno starostjo 39 let in pol in deset žensk, katerih povprečna starost je bila 44,6 leta. Statistika kaže, da odvisniki v zadnjem desetletju umirajo vse starejši.
 

Vsako leto se zdravi 1,2 milijona ljudi


V Zbornici zdravstvene in babiške nege Slovenije – Zvezi strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije ob tem ugotavljajo, da so izzivi na področju drog med najbolj zapletenimi problemi na svetu. Približno 96 milijonov odraslih v starosti od 15 do 64 let v EU je že poizkusilo neko prepovedano drogo, vsako leto pa se zaradi uporabe prepovedanih drog zdravi približno 1,2 milijona ljudi.

Globalen problem postajajo postajajo zaradi zastrupitev nove droge in uporaba več drog hkrati saj je več ljudi, ki so umrli zaradi zastrupitev z drogami, je praviloma vzelo več drog, med katerimi je velikokrat tudi alkohol. Ne le v slovenskem, ampak tudi v evropskem prostoru se po opozorilih NIJZ v zadnjih letih namenja premalo sredstev, sploh glede na trende na strani ponudbe proizvajalcev drog. Slovenija je med državami, ki namenja več za zdravljenje in preprečevanje kot pa represiji.

Preberite še:

Komentarji: