Komik je postal novi predsednik Ukrajine

Priljubljeni televizijski zvezdnik Volodimir Zelenski, ki je doslej v vlogi predsednika države nastopal le na malih zaslonih, bo tudi zares prevzel krmilo države.
Fotografija: Veselje novega predsednika Ukrajine. FOTO: Valentyn Ogirenko/Reuters
Odpri galerijo
Veselje novega predsednika Ukrajine. FOTO: Valentyn Ogirenko/Reuters

Po rezultatih vzporednih volitev bo po površini največjo zgolj v Evropi ležečo državo naslednjih pet let vodil 41-letni Volodimir Zelenski, ki je danes v drugem krogu predsedniških volitev premagal dosedanjega predsednika, 53-letnega Petra Porošenka. Če gre verjeti tem neuradnim izidom, bo razlika v številu prejetih glasov tako ogromna, kakor so še pred dnevi napovedovale javnomnenjske raziskave. Vzporedno merjenje razpoloženja volivcev, ki je bilo že po prvem krogu, v katerem je prepričljivo zmagal televizijski komik Zelenski, dokaj blizu kasneje objavljenim uradnim rezultatom, je pokazalo, da se bo poslovnež in milijarder Porošenko moral posloviti od položaja. Zanj je po različnih »exit pollih« glasovalo le od 25,3 do 27,3 odstotka, za neuradnega zmagovalca pa od 72,7 do 73,7 odstotka volivcev.



Volitve so potekale mirno, čeprav je policija prejela kar 1.167 prijav o kršenju prepovedi predvolilne agitacije, v Lvovu in Kijevu pa so morali preverjati lažne prijave o podstavljenih eksplozivih. Pravila je prekršil celo sam novi predsednik, ki je na volišču na prošnjo fotoreporterjev poziral z glasovalnim lističem, a ga je obrnil tako, da se je videlo, za koga je glasoval. Kakor so sporočili s policije, ga bo doletela denarna kazen od 17 do 28 evrov.

Volodimir Zelenski z ženo Oleno. FOTO: Sergei Gapon/AFP
Volodimir Zelenski z ženo Oleno. FOTO: Sergei Gapon/AFP


Po razglasitvi prvih izzidov se je Zelenski zahvalil vsem za podporo in izjavil: »Dokler še nisem uradno predsednik, lahko kot državljan Ukrajine sporočim vsem državam postsovjetskega prostranstva: 'Poglejte nas: vse je mogoče'.« Porošenko pa je priznal poraz in obljubil, da bo po telefonu poklical svojega tekmeca in mu čestital za zmago. »Novi predsednik bo imel zelo močno opozicijo. A naša močna država bo imela od tega zgolj koristi,« je dodal odhajajoči predsednik.

Poslovnež in milijarder Petro Porošenko se bo moral posloviti od položaja. FOTO: Sergei Supinsky/AFP
Poslovnež in milijarder Petro Porošenko se bo moral posloviti od položaja. FOTO: Sergei Supinsky/AFP

Komentarji: