Komisarka Jourová Facebooku zagrozila s sankcijami

Podjetje ima za odpravo do potrošnikov zavajajočih navedb čas do konca leta.
Fotografija: Komisarka Věra Jourová je na tiskovni konferenci spregovorila o pogovorih s podjetjema Facebook in Airbnb. FOTO: John Thys/AFP
Odpri galerijo
Komisarka Věra Jourová je na tiskovni konferenci spregovorila o pogovorih s podjetjema Facebook in Airbnb. FOTO: John Thys/AFP

Evropska komisarka za pravosodje in varstvo potrošnikov Věra Jourová je po pogovorih s predstavniki podjetij Airbnb in Facebook v okviru prizadevanj za izboljšanje varstva potrošnikov izpostavila, da v primeru Facebooka izgublja potrpljenje. Družbi je zagrozila s sankcijami.

Facebookovi pogoji za uporabo njihovih storitev vključujejo zavajajoče informacije o temeljnih značilnostih storitev. Facebook potrošnikom pravi, da uporablja njihove podatke le za izboljšanje njihove »izkušnje«, pri tem pa zamolči uporabo podatkov v komercialne namene, opozarja komisija. Facebook je zatrdil, da bo zavajajoče navedbe popravil do decembra.

»Če spremembe ne bodo v celoti izvedene do konca leta, bom oblasti za varstvo potrošnikov pozvala, naj hitro ukrepajo in kaznujejo podjetje,« je opozorila komisarka Jourová. Ta je bila po izbruhu škandala Cambridge Analytica večkrat zelo ostra do Facebooka, danes pa je poudarila, da mora podjetje ravnati odgovorno do 380 milijonov evropskih uporabnikov. V odgovoru na novinarsko vprašanje, zakaj sama ni aktivna na družbenem omrežju, je povedala, da je profil imela kratek čas, a ga je izbrisala zaradi sovraštva, ki se širi po omrežju. Facebook je imenovala »kanal umazanije«.
 

Airbnb obljublja spremembe prihodnji mesec

 
Pogovori z Airbnb so, kot kaže, uspešnejši. Evropska komisija in mreža nacionalnih oblasti za varstvo potrošnikov sta Airbnb julija pozvala, naj zagotovi preglednost pri navajanju cen, tako da bo potrošnikom takoj jasno, kakšna je končna cena oziroma kolikšni so stroški za čiščenje. Airbnb so poleg tega pozvali še, naj uporabnike obvesti, da so potrošnikom na voljo vsa pravna sredstva, še zlasti pravica do tožbe gostitelja v primeru osebne ali druge škode. Airbnb je po navedbah Jourove obljubil spremembe do 18. oktobra.

Komentarji: