Končni trgovinski sporazum med ZDA in Japonsko po julijskih volitvah

Trump je v okviru svojega obiska sporočil, da je bil v pogajanjih narejen velik napredek: kmetijstvo in govedina sta zelo močno v igri.

Objavljeno
26. maj 2019 08.55
Posodobljeno
26. maj 2019 10.22
Japonsko sicer skrbi predvsem, da bi Trump uvedel posebne carine na japonske avtomobile, kar bi lahko močno škodovalo japonskemu gospodarstvu. FOTO: Issei Kato/Reuters
STA
STA
Ameriški predsednik Donald Trump je danes v okviru svojega obiska v Tokiu sporočil, da ZDA in Japonska dobro napredujeta v trgovinskih pogajanjih, vendar pa da bo za končni prostotrgovinski sporazum treba počakati na julijske parlamentarne volitve na Japonskem. Tik pred tem je z japonskim premierjem Shinzom Abejem odigral partijo golfa.

»Velik napredek je bil narejen v naših pogajanjih z Japonsko. Kmetijstvo in govedina sta zelo močno v igri. A veliko bo še počakalo na julijske volitve, kjer pričakujem velike številke,« je na Twitterju zapisal Trump.image
Trump in Abe. FOTO: Reuters
ZDA tudi z Japonsko prenavlja trgovinske odnose in Trumpa na njegovem štiridnevnem obisku na Japonskem spremlja tudi glavni ameriški trgovinski pogajalec Robert Lighthizer. Kot je nakazal Trump, so tokrat na pogovorih o trgovini govorili predvsem o področju kmetijstva in govedoreje. O izvozu ameriške govedine na Japonsko sta strani sicer dogovor dosegli že pred dnevi, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Japonsko sicer skrbi predvsem, da bi Trump uvedel posebne carine na japonske avtomobile, kar bi lahko močno škodovalo japonskemu gospodarstvu. Abe je zato že pred časom sprožil »ofenzivo šarma«, ki se zdaj nadaljuje tudi med Trumpovim obiskom.

image
Abe in Trump sta odigrala partijo golfa. FOTO: Reuters


Ameriški predsednik se bo na Japonskem med drugim srečal tudi z novim cesarjem Naruhitom, za katerega bo to prvo srečanje s katerim od tujih voditeljev na prestolu krizantem. Trump pa bo tudi prvi ameriški predsednik, ki si bo v okviru državniškega obiska ogledal dvoboj borcev tradicionalne japonske borilne veščine sumo. Zmagovalcu bo podelil tudi »Trumpov pokal«.

Trumpa ne skrbijo severnokorejske izstrelitve raket
Trump je med obiskom na Japonskem sporočil, da ga nedavni severnokorejski raketni preizkusi ne skrbijo preveč in da ima še vedno zaupanje v severnokorejskega voditelja Kim Džong Una. »Severna Koreja je preizkusila neka mala orožja, kar je razburilo veliko mojih ljudi in drugih, ne pa mene,« je tvitnil Trump med igranjem golfa s premierjem Shinzom Abejem.