Kongres AfD spremljali množični protesti

Skrajno desna stranka je izvolila sopredsednika stranke: to sta Tino Chrupalla in Jörg Meuthen. Novo vodstvo pa so izvolili tudi v SPD.

Objavljeno
30. november 2019 20.11
Posodobljeno
30. november 2019 20.23
'Ustavite AfD'. FOTO: Swen Pfortner/AFP
STA
STA
Skrajno desna stranka Alternativa za Nemčijo (AfD) je danes na kongresu izvolila nova sopredsednika stranke. To sta Tino Chrupalla, ki je veljal za kompromisnega kandidata, in Jörg Meuthen, ki predstavlja zmerni del stranke, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

image
Tino Chrupalla. FOTO: Fabian Bimmer/Reuters
Chruppala, 44-letni poslanec v zveznem parlamentu, ki je veljal za kompromisnega kandidata, je lahko računal na podporo skrajnega krila AfD, na drugi strani pa je bil sprejemljiv tudi za zmerne člane stranke.

58-letni Meuthen pa predstavlja zmerni del stranke in drži distanco do radikalnega dela AfD, poroča DPA.

Chruppala, slikopleskar, ki prihaja iz vzhodnonemške zvezne dežele Saška, je kot sovoditelj AfD nasledil Alexandra Gaulanda, ki se je umaknil iz izvršilnih funkcij v stranki.

image
”Proti AfD in njihovemu sovraštvu.” .


Kongres skrajno desne stranke pa so spremljali množični protesti. Pred športno dvorano v Braunschweigu, v kateri je zasedalo okoli 550 delegatov, se je že pred začetkom kongresa zbralo več tisoč protestnikov. Po navedbah organizatorjev jih je bilo opoldne 10.000. Policija ni sporočila podatkov o udeležbi. Protestniki so med drugim vzklikali: 'Vsa Nemčija sovraži AfD'.

image
Saskia Esken in Norbert Walter-Borjans. FOTO: Fabrizio Bensch/Reuters
Nova voditelja nemških socialdemokratov Walter-Borjans in Eskenova

Nemški socialdemokrati (SPD) so danes za nova sopredsednika izbrali nekdanjega finančnega ministra Severnega Porenja-Vestfalije Norberta Walter-Borjansa in poslanko Saskio Esken. Odločitev postavlja pod vprašaj prihodnost koalicije s CDU kanclerke Angele Merkel in napoveduje krizo v stranki sami, poroča nemška tiskovna agencija DPA.