Konoplja v Kanadi že na prodajnih policah

Kanada je po Urugvaju postala druga država, ki je legalizirala uporabo konoplje za rekreacijske namene.

Objavljeno
17. oktober 2018 08.30
Posodobljeno
17. oktober 2018 10.37
Pojavila so se številna vprašanja, kako bo država legalizacijo obvladala s pravnega vidika. FOTO: Chris Wattie/Reuters
L. Z.
L. Z.
Kanada je po Urugvaju postala druga država, ki je legalizirala uporabo konoplje za rekreacijske namene. Oblasti so se s tem ukrepom ukvarjale dalj časa in natančno določile, kje se ta substanca, ki je sicer dekriminalizirana tudi na Portugalskem in Nizozemskem, lahko kupi in uporablja.

Kot prve so se trgovine, v katerih je naprodaj marihuana, odprle v Novi Fundlandiji na skrajnem vzhodu države. Pred nekaterimi so nastale dolge čakalne vrste.

Pri tem so se pojavila številna vprašanja, kako bo država zadevo obvladala s pravnega vidika. Poleg tega številni analitiki napovedujejo pomanjkanje marihuane v prvem letu po legalizaciji, saj proizvodnja, ki sicer strmo narašča, še ne dohiteva povpraševanja, poroča BBC.

Kanadski premier Justin Trudeau je v torek zvečer kritike zavrnil z besedami, da »ne legalizirajo konoplje, ker mislijo, da je dobra za naše zdravje. To delamo, ker vemo, da ni dobra za naše otroke.«

Kanadska vlada je aprila lani predstavila predlog zakona o dovoljeni uporabi konoplje. Odrasle osebe bodo lahko v javnosti v svoji posesti imele do 30 gramov marihuane. Zakon določa tudi seznam rastlin, ki jih bodo lahko posamezniki odslej brez posledic gojili kar doma.

image
Kupci že preučujejo menuje s konopljo. FOTO: Chris Wattie/Reuters


Uživanje marihuane bo dovoljeno starejšim od 18 let, pri čemer zakon dopušča možnost, da province same po svoji presoji postavijo starostno omejitev uporabe, ki pa je lahko le višja od omenjene meje.