Korak bližje novim predčasnim volitvam?

Premier Pedro Sánchez je označil pogajanja z Unidas Podemos za propadla.
Fotografija: Tudi po več krogih pogovorov Pedro Sánchez in Pablo Iglesias nista zbližala stališč. Foto:  Afp
Odpri galerijo
Tudi po več krogih pogovorov Pedro Sánchez in Pablo Iglesias nista zbližala stališč. Foto:  Afp

Vršilec dolžnosti predsednika španske vlade Pedro Sánchez je teden dni pred parlamentarnim odločanjem o izvolitvi na premierski položaj dejal, da so pogovori med njegovo socialistično stranko (PSOE) in levičarsko Unidas Podemos propadli. Španija je tako korak bližje še enim predčasnim volitvam.

PSOE, ki za oblikovanje vlade potrebuje podporo Unidas Podemos in nekaterih manjših regionalnih strank, je vodju levičarske formacije Pablu Iglesiasu ponudil pet možnosti za sodelovanje, a jih je ta zavrnil, je danes v intervjuju za radijsko postajo Cadena Ser dejal Sánchez. V zadnjem predlogu naj bi jim ponudil ministrska mesta, ki pa jih ne bi smeli zasesti vidni člani stranke, ampak njeni manj izpostavljeni strokovnjaki. Četrta največja stranka v španskem parlamentu vztraja pri vstopu v koalicijsko vlado, katere del bi bil tudi njen vrh.

Sánchez je obtožil Iglesiasa enostranske prekinitve pogajanj, potem ko je vodja Unidas Podemos napovedal, da bo o obliki povezovanja s socialisti odločalo skoraj 200.000 članov stranke. Med danimi možnostmi ni nobenega izmed Sánchezovih predlogov. Strankina baza naj bi odločala le med podporo manjšinski socialistični vladi oziroma koalicijskim povezovanjem, v katerem bi bili člani Unidas Podemos zastopani sorazmerno s podporo na aprilskih volitvah.
 

Fragmentirana politična krajina


Na zadnjih predčasnih volitvah so prepričljivo zmagali socialisti, ki so v 350-članskem parlamentu dobili 123 sedežev. Za sestavo manjšinske vlade Sánchez potrebuje absolutno večino. Če mu to ne bo uspelo, bodo parlamentarno odločanje ponovili čez dva dni. Na drugem glasovanju bi mu zadostovala navadna večina. Sánchez je zato konservativno Ljudsko stranko (PP) in desnosredinske Državljane pozval, naj se vzdržijo, kar so oboji večkrat zavrnili. Če Sánchez v dveh mesecih ne bo dobil zadostne podpore, bodo Španci ponovno odšli na predčasne volitve – četrte v zadnjih štirih letih.

Preberite še:

Komentarji: