V Meko bo letos romalo omejeno število oseb

V članku spremljamo relevantne podatke o bolezni covid-19.
Fotografija: Romanje v Meko bo letos potekalo v omejenem številu. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Romanje v Meko bo letos potekalo v omejenem številu. FOTO: AFP



22.05 Romanje v Meko letos z omejitvami

Iz Riada so sporočili, da letošnje romanje v Meko ne bo odpovedano. Namesto običajnega števila romarjev – na pot se navadno odpravi dva milijona vernikov –, se bo s ciljem preprečiti širjenje novega koronavirusa romanja to poletje lahko udeležilo omejeno število oseb, ki prebivajo v Savdski Arabiji, piše britanski BBC. Romanje tistim, ki bi prišli iz tujine, ne bo dovoljeno. V skoraj 34-milijonski Savdski Arabiji so sicer doslej zabeležili več kot 161.000 primerov okužbe.  

20.15 Meje Brazilije ostajajo zaprte

Brazilska vlada predsednika Jairja Bolsonara je sprejela odločitev o podaljšanju zaprtja meja za nadaljnjih 15 dni. V Brazilijo, kjer so potrdili več kot milijon okužb z novim koronavirusom, število smrtnih žrtev pa je preseglo 50.000, bodo tako še naprej smeli vstopiti le prebivalci, diplomati, in, med drugim, potniki, za katere je Brazilija tranzitna država, navaja argentinski Infobae

19.30 Portugalska prestolnica ponovno uvaja omejitve 

Portugalski premier Antonio Costa je sporočil, da bodo v Lizboni znova uvedli nekatere omejitve za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Ukrepi, ki bodo začeli veljati jutri, vključujejo omejitev zbiranja na največ deset oseb in skrajšanje delovnega časa trgovin in barov, ki bodo morali vrata zapreti ob 20. uri. Po uradnih podatkih so na Portugalskem med 21. majem in 21. junijem potrdili 9221 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, pri čemer so večino primerov zabeležili v Lizboni in dolini reke Tejo. STA

18.55 Hrvaški premier se je izognil okužbi

Iz hrvaške vlade so sporočili, da premier Zoran Plenković, ki se je kratek čas mudi na teniškem prvenstvu Adria Tour v Zadru, ni okužen z novim koronavirusom. Premier je test opravil, čeprav ni bil v stiku z okuženimi teniškimi igralci in v tesnem stiku z drugimi igralci.

Preberite še: Virus kaznoval balkanske posle

Pred objavo rezultatov testa so tudi iz hrvaškega zavoda za javno zdravstvo zagotovili, da Plenković ne sodi med osebe s tveganjem, da bo zbolel za covidom-19, ker ni bil v tesnem kontaktu z okuženo osebo. Prenos novega koronavirusa je možen pri osebi, ki je bila z okuženo osebo na manj kot dveh metrih razdalje več kot 15 minut, kot tudi pri osebah, ki je bila z okuženo osebno v zaprtem prostoru dlje kot 15 minut, so pojasnili. STA

Predsednik hrvaške vlade Andrej Plenković. FOTO: Alexandros Avramidis/Reuters
Predsednik hrvaške vlade Andrej Plenković. FOTO: Alexandros Avramidis/Reuters


17.35 Skakalec Adam Malysz okužen z novim virusom

Nekdanji sloviti poljski smučarski skakalec Adam Malysz je prek družabnega omrežja sporočil, da je pozitiven na novi koronavirus. Kot je sporočil, je zbolel navkljub upoštevanju zdravstvenih in varnostnih navodil. Dvainštiridesetletni Poljak je v času svoje kariere štirikrat osvojil veliki kristalni globus za končno zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala. STA

17.25 Križarke še nekaj časa ne bodo pristajale na Novi Zelandiji 

Po nekaj tedenskem obdobju, ko na Novi Zelandiji niso zabeležili novega primera okužbe s koronavirusom, je na otoku trenutno devet oseb, ki v izolacijo prebolevajo covid-19. Danes so potrdili dve novi okužbi. Ker so vse potrjeno okužene osebe na Novo Zelandijo pripotovale iz tujine, je novozelandska premierka Jacinda Ardern napovedala, da bodo podaljšali prepoved pristajanja križarskih ladji (aktualna prepoved namreč velja do konca junija). Ob zaostrenih pogojih bodo v novozelanskih pristaniščih še vedno pristajale tovorne in ribiške ladje ter druga plovila, ki bi, denimo, potrebovala popravilo. 

Okužene osebe na Novi Zelandiji so v državo pripotovale iz tujine. FOTO: Reuters
Okužene osebe na Novi Zelandiji so v državo pripotovale iz tujine. FOTO: Reuters


16.45 LMŠ: z univerzalnim dohodkom do počasnejšega padca BDP

Stranka LMŠ je v postopek DZ vložila predlog novele tretjega protikoronskega zakona, po kateri bi bili posamezniki, ki so imeli 13. marca v Sloveniji stalno prebivališče, od oktobra do decembra letos upravičeni do univerzalnega dohodka v višini 100 evrov na mesec. V LMŠ želijo s tem spodbuditi povpraševanje in potrošnjo ter upočasniti upad BDP. Kot so sporočili danes, bi po predlogu novele upravičenec prejel posebno predplačniško kartico, na katero bi Finančna uprava RS (Furs) oktobra, novembra in decembra naložila 100 evrov. Upravičenec bi jih moral porabiti do konca vsakega posameznega meseca, sicer bi sredstva zapadla. Univerzalni dohodek bi bilo mogoče porabiti za nakupe blaga in storitev v Sloveniji. STA

16.20 Srbija, Severna Makedonija in BiH z več kot 90 na novo potrjenimi okužbami

Iz Srbije, Severne Makedonije ter Bosne in Hercegovine danes poročajo o najmanj 90 novih primerih okužbe z novim koronavirusom. V BiH so jih v zadnjih 24 urah potrdili 93 (od tega 60 v Republiki srbski), kar je največ od maja, v Srbiji 96. V Severni Makedoniji je ob 90 novih okužbah zaradi covida-19 v enem dnevu umrlo devet ljudi. STA

Preberite še: Po oceni NIJZ Hrvaška še vedno epidemiološko varna država


16.05 Disneyland v Parizu julija ponovno odpira svoja vrata

Pariški Disneyland se bo postopno odpiral po 15. juliju. Omejeno bo število obiskovalcev (nakup vstopnic bo zato potekal preko spletnega sistema rezervacij). Obiskovalci, starejši od 11 let bodo morali nositi masko, veliko predstav in drugih dogodkov pa bo zaradi pandemije odpovedanih.   

15.30 Na Hrvaškem v zadnjem dnevu najmanj 19 novih okužb

Na Hrvaškem se je število okužb z novim koronavirusom v zadnjem dnevu povzpelo za 19, je objavila hrvaška civilna zaščita. Skupno število okužb tako zdaj znaša 2336. V zadnjih 24 urah so opravili 268 testov. V bolnišnični oskrbi je trenutno devet obolelih, število dosedanjih smrti je 107.

Kot dodaja portal Index, je sicer še vprašanje, ali bodo v uradnih številkah že danes tudi nove okužbe s teniškega turnirja Adria Tour Novaka Đokovića v Zadru. Zaradi obiska turnirja, kjer so se pojavile okužbe, se bo preventivno testiral tudi hrvaški premier Andrej Plenković.

Preberite še: Rezultat Đokovićevega testa naj bi bil znan še danes​

13.30 WHO: Vpliv epidemije bo čutiti še desetletja

Pandemija covida-19 se še naprej stopnjuje, njen vpliv pa bomo čutili še desetletja, je danes opozoril generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Pri tem je poudaril, da največja grožnja, s katero se sooča svet, ni virus sam po sebi, temveč »pomanjkanje globalne solidarnosti in globalnega vodenja«. WHO je že prejšnji teden opozoril, da je svet v novi in nevarni fazi pandemije, ko so ljudje siti ostajanja doma, medtem ko vlade željno odpirajo družbe in gospodarstva, okužbe pa se hitro širijo.

Čakajoči na vlak v indijskem Mumbaju. FOTO: Francis Mascarenhas/Reuters
Čakajoči na vlak v indijskem Mumbaju. FOTO: Francis Mascarenhas/Reuters


13.00 Indija – novo žarišče pandemije

V Indiji število okuženih z novim koronavirusom hitro narašča. V zadnjih 24 urah so potrdili nekaj več kot 14.800 novih primerov okužbe, skupno doslej že več kot 425.000. Iz države danes poročajo tudi o doslej najvišjem številu smrtnih žrtev novega koronavirusa v enem dnevu – umrlo je še 445 ljudi, skupno že 13.700. Indija je glede števila potrjenih primerov okužbe četrta najhuje prizadeta država na svetu, pred njo so le ZDA, Brazilija in Rusija. Število okuženih narašča zlasti na podeželskih območjih, potem ko se je tja vrnilo več sto tisoč migrantskih delavcev, ki so zaradi uvedbe karantene marca ostali brez dela.

Zvezne države, v katere se jih je vrnilo največ – med drugim Bihar, Asam in Utar Pradeš –, so v zadnjem času zaznale največji porast okužb. Čeprav je večina primerov še vedno v večjih mestih, vključno z New Delhijem, se oblasti bojijo širjenja na podeželju, saj je zdravstvena infrastruktura slaba, prenaseljenost pa velika. Številne okužbe so sicer dodobra načele tudi zdravstveni sistem v mestih, med drugim v Bombaju in New Delhiju. Poročila o pomanjkanju bolniških postelj in zavračanju bolnikov že več tednov povzročajo zgražanje in zaskrbljenost. STA

12.00 Pakistan kljub množici novih okužb odpravlja ukrepe

Kljub temu da se koronavirus po Pakistanu širi izjemno hitro in prenapolnjene bolnišnice ne morejo več sprejemati bolnikov, vlada odpravlja varnostne ukrepe, poroča Al Džazira. Zaradi ukrepov za zajezitev pandemije številnim Pakistancem grozi revščina. Premier Imran Kan je dejal, da lahko le tako rešijo državo pred gospodarskim kolapsom, in prebivalce zaprosil, naj upoštevajo varnostno razdaljo in nosijo maske. Kljub temu na Pakistanskih tržnicah vlada gneča, številni pripadniki klera pa pridigajo, da pred virusom ščiti le vera. V Pakistanu je potrjenih že več kot 180.000 okužb in 3500 smrti.

11.15 V nedeljo ena okužba z novim koronavirusom

Zadnji podatki kažejo, da so v nedeljo ob 271 testiranjih potrdili en nov primer okužbe z novim koronavirusom. V bolnišnici se zdravi šest oseb, na intenzivni enoti je ena oseba. V nedeljo ni nihče umrl zaradi covida-19. V Sloveniji je sicer zaradi covida-19 doslej umrlo 109 ljudi.



10.40 V Nemčiji zaradi odredbe karantene spopad s policijo

V delavskem stanovanjskem kompleksu v nemškem mestu Göttingen, kjer so zaradi ponovnega izbruha novega koronavirusa odredili karanteno za okoli 700 stanovalcev, so ta konec tedna izbruhnili nasilni izgredi. Spopadi s policisti so izbruhnili, ko je poskušala skupina stanovalcev prebiti zaporo in oditi. Okoli sto prebivalcev je policiste obmetavalo s kamni, steklenicami, lesenimi latami in drugimi predmeti. Policisti so proti nasilnežem med drugim posredovali s solzivcem, po dobri uri so se razmere umirile. Devet policistov je bilo poškodovanih.

Stanovalcem so karanteno odredili v četrtek, potem ko so covid-19 potrdili pri dveh od njih. Že v petek so nato okužbo potrdili pri kar 120 ljudeh v omenjenem stanovanjskem kompleksu. Stanovanjski kompleks sestavljajo majhna stanovanja, ki merijo od 20 do 35 kvadratnih metrov, v nekaterih živi tudi po šest ljudi. Številni prihajajo iz Romunije in drugih držav vzhodnih in južnih držav. Predvsem jih menda jezi to, da se morajo, tudi če so na prvem testu negativni, testirati še enkrat, do takrat pa morajo ostati v karanteni. STA

10.20 Virus med tenisači

Potem ko je bolgarski teniški igralec Grigor Dimitrov javno razkril, da je pozitiven na novi koronavirus, pred tem pa je v Beogradu in Zadru igral na ekshibiciji Novaka Đokovića Adria tour, so bili pozitivni še trije testirani v Zadru, poroča portal N1. Med njimi je tudi hrvaški tenisač Borna Ćorić. Medtem pa je Đoković v Zadru zavrnil test.
  
Plaz je sprožil Dimitrov, ki je zaradi izčrpanosti in slabega počutja po porazu proti Hrvatu Borni Čoriću odpovedal nadaljnje nastope na Adria touru, pozneje pa razkril, da je bil pozitiven na virus sars-cov-2. Ob tej novici so organizatorji v Zadru sinoči odpovedali finale med Đokovićem in Rusom Andrejem Rubljevom, vse, ki so bili v tesnejšem stiku z Dimitrovom, pa so poslali takoj na testiranje. Usoda nadaljnjih postojank toura je po odpovedi finala v Zadru zaradi pozitivnega testa Dimitrova negotova. Zadru bi morali slediti še prizorišči v Banjaluki in Sarajevu, turnir v Črni gori pa je odpadel, med nadomestnimi lokacijami zanj se je omenjala tudi Slovenija. STA

Okužbe med tenisači na Adria Touru v Zadru: o Hrvatu Bornua Coriću in Bolgaru Grigoru Dimitrovu je že znano, da sta okužena, Srb Novak Djoković je Zadar danes zapustil in se testiral v Beogradu. Rezultati bodo znani še danes. Na fotografiji še Nemec Alexander Zverev. FOTO: AFP
Okužbe med tenisači na Adria Touru v Zadru: o Hrvatu Bornua Coriću in Bolgaru Grigoru Dimitrovu je že znano, da sta okužena, Srb Novak Djoković je Zadar danes zapustil in se testiral v Beogradu. Rezultati bodo znani še danes. Na fotografiji še Nemec Alexander Zverev. FOTO: AFP


10.00 Trumpov svetovalec: »Kitajska komunistična partija je kriva za virus, dokler ne dokaže nedolžnosti«

Trgovinski svetovalec predsednika ZDA Peter Navarro je v nedeljo koronavirus označil za produkt Komunistične partije Kitajske in dejal, da je Kitajska kriva za širjenje virusa po svetu, dokler ne dokaže svoje nedolžnosti. Tako kot predsednik Donald Trump tudi on za vse težave s koronavirusom v ZDA krivi Kitajsko. Navarro je tudi odločno branil predsednika Trumpa pred kritikami zaradi izjave, da je uradnikom naročil, naj upočasnijo testiranje za koronavirusom, da bi bilo v ZDA zaznanih manj okužb.

Vendar pa število okužb in smrti v ZDA še naprej narašča, čeprav po različnih državah različno. V New Yorku vsaj za zdaj kaže, da so epidemijo zajezili, vendar pa število primerov narašča na Floridi, v Arizoni, Teksasu in drugje. Med drugim v Oklahomi, kjer je imel Trump v soboto zborovanje. V Oklahomi so v soboto našteli rekordnih 478 novih primerov okužb, skupaj pa jih je že več kot 10.500. Ko je aprila v New Yorku umiralo po 800 ljudi na dan, je bilo v Oklahomi na dan le po nekaj deset okužb. Doslej je v Oklahomi umrlo skupaj okrog 370 ljudi. Na Floridi so v petek našteli 4000, v soboto pa 3500 novih primerov okužb. Skupaj je več kot 100.000 okuženih, umrlo pa je najmanj 3160 ljudi. V soboto je bilo 12 odstotkov testov pozitivnih. Zdravstveni strokovnjaki zato ponovno poudarjajo pomen socialne distance, podjetja pa ugibajo, ali naj se ponovno zaprejo. Tudi v Arizoni je bilo v petek 3200, v soboto pa 3100 novih okužb, skupaj pa že 50.000. STA

8.30 Epidemija je pospešila uporabo digitalnih bančnih storitev

Banke v zadnjih letih opažajo povečano povpraševanje po digitalnih storitvah, ki ga je epidemija koronavirusa precej pospešila. Med njo so zaznavale veliko rast uporabe kontaktnih centrov ter spletne in mobilne banke. Kljub temu poslovalnice ostajajo pomemben komunikacijski kanal s strankami. »Epidemija je bila za digitalizacijo neke vrste pospeševalec. Spremembe, za katere bi sicer potrebovali leto ali več, so se zgodile v nekaj mesecih,« so ocenili v NLB. Med epidemijo se je povečalo število digitaliziranih kartic v mobilni denarnici, imetniki kartic so opravili za tretjino več spletnih nakupov, število transakcij strank NLB na spletu se povečalo za dobrih sto odstotkov, promet pa še za nekoliko več, so povzeli.

»Med epidemijo je v NLB okrog 13.000 strank začelo na novo uporabljati spletno ali mobilno banko. Razmerje je šlo v prid mobilni banki, za uporabo katere se je odločilo dve tretjini novincev,« so povedali v NLB. Njihov kontaktni center, v katerem je bila v ospredju storitev videoklic, je sprejel potrojeno število kontaktov in jih obravnaval več kot 240.000. Rekord je bil 20. aprila, ko so našteli 7723 kontaktov. STA

Število okužb z novim koronavirusom po svetu še vedno narašča. FOTO: Jasujoši Čiba/AFP
Število okužb z novim koronavirusom po svetu še vedno narašča. FOTO: Jasujoši Čiba/AFP


7.30 V zadnjem dnevu več kot 183.000 novih okužb

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je v zadnjih štiriindvajsetih urah potrdila največje število novih okužb po svetu v enem dnevu, poroča BBC. V zadnjem dnevu so po svetu potrdili več kot 183.000 novih primerov okužbe. Največ, več kakor 50.000 jih je v Braziliji, sledita ZDA in Indija. Po svetu je vseh potrjenih okužb že približno devet milijonov. Po mnenju WHO je porast števila okužb vsaj delno posledica večjega testiranja. V Braziliji, kjer je potrjenih primerov okužbe že več kot milijon, je včeraj število potrjenih smrtnih žrtev covida-19 preseglo 50.000. Z več kot dvema milijonoma okužb in več kot 120.000 smrtnimi žrtvami so najhuje prizadeta država na svetu še vedno brez dvoma ZDA. ZDA in Braziliji je skupno, da njuna desničarska predsednika v prid gospodarstvu nasprotujeta resnim varnostnim ukrepom proti širjenju bolezni. 

7.20 EU in Kitajska o boju proti pandemiji

Predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen in predsednik evropskega sveta Charles Michel bosta imela danes videokonferenco s kitajskim predsednikom Xi Jinpingom in premierom Li Keqiangom. Med drugim bodo govorili o pogajanjih o naložbenem dogovoru ter o boju proti pandemiji covida-19 in njenih posledicah.

EU je v pogajanjih o načrtovanem dogovoru o naložbah pred kratkim Kitajsko obtožila, da ga ni pripravljena doseči in da krši dogovore. Obveznosti, ki jih je prevzela v lanskem letu na področju, kot je dostop do trga, niso bile uresničene v zadostni meri.
Evropska komisija se v imenu držav članic EU pogaja o naložbenem dogovoru s Kitajsko že več kot šest let. Med drugim naj bi izboljšala dostop evropskih podjetij do kitajskega trga in zagotovila zaščito naložb. EU je hotela doseči dogovor do vrha med EU in Kitajsko v Leipzigu, ki je bil načrtovan za september, vendar je bil pred kratkim – uradno zaradi pandemije novega koronavirusa – preložen, ne da bi določili nov datum. STA

7.15 Mariborski proračun bo zaradi koronavirusa nižji ža šest milijonov evrov

Mariborski mestni svetniki bodo danes obravnavali rebalans letošnjega proračuna občine, s katerim ga znižujejo s 154 na 148 milijonov evrov. Po besedah vodje urada za finance in proračun Mateje Cekić je znižanje prihodkov za šest milijonov evrov in posledično zmanjšanje odhodkov posledica epidemije novega koronavirusa. Davčni prihodki so sicer zaradi zvišanja povprečnin nekoliko nižji, a so pričakovani nižji prilivi iz turistične takse, parkirnin, glob, najemnin za poslovne prostore in gostinske vrtove ter prodaje občinskih nepremičnin. Neposredne učinke covida-19 na občinski proračun ocenjujejo v višini slabega milijona evrov, posredne pa na skoraj pet milijonov evrov. STA

Preberite še:

Komentarji: