Kosovo uvedlo carine na proizvode iz Srbije in BiH

Napetosti med Srbijo in Kosovom so se v zadnjih mesecih okrepile.
Fotografija: Kosovski premier Ramush Haradinaj. FOTO: Hazir Reka/Reuters
Odpri galerijo
Kosovski premier Ramush Haradinaj. FOTO: Hazir Reka/Reuters

Kosovska vlada je uvedla 10-odstotne carine na vse proizvode iz Srbije in BiH zaradi njunega negativnega odnosa do Kosova. Beograd je odločitev označil za nevarno in nezakonito, z njeno odpravo pa pogojuje nadaljevanje dialoga. Odzvala se je tudi EU, ki od Prištine zahteva pojasnila in umik odločitve.

Kosovski premier Ramush Haradinaj je po seji vlade povedal, da so 10-odstotne carine uvedli za vse izdelke iz Srbije in BiH, ne pa tudi za izdelke mednarodnih blagovnih znamk. Odločitev glede srbskih proizvodov je utemeljil s sovražnim odnosom Beograda do Kosova.

Glede na to, da Kosovo večino blaga uvaža iz Srbije, kosovski predstavniki trdijo, da bodo z uvedbo carin prizadeli proračun Srbije, s tem pa zmanjšali sredstva, ki jih Beograd namenja za lobiranje proti Kosovu. Namestnik kosovskega premierja Enver Hoxhaj je dejal, da Srbija nameni veliko denarja, da bi škodila kosovski državi, pri tem pa velik del tega denarja prihaja s kosovskega trga. Carine so najboljši odgovor na »destruktivno obnašanje Srbije«, je dodal ter prebivalce Kosova pozval, naj ne kupujejo srbskih izdelkov, poroča portal Balkaninsight.

Minister za gospodarstvo in industrijo Endrit Shala je pojasnil, da so carine uvedli tudi na blago iz BiH, ki tako kot Srbija kosovske države ne priznava, in sicer ker blokira blago s Kosova. BiH je obtožil enakega odnosa do Prištine, kot ga ima Srbija.
Direktor urada srbske vlade za Kosovo Marko Đurić je odločitev Prištine označil za nevarno in nezakonito, njeno odpravo pa označil za nujen predpogoj za nadaljevanje dialoga med Prištino in Beogradom. Meni, da gre za politično odločitev, ki je v nasprotju z veljavnimi sporazumi in Cefto. Beograd pričakuje takojšno reakcijo mednarodne skupnosti, je dodal ter pojasnil, da so o zadevi že obvestili Cefto in Evropsko unijo, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Tiskovna predstavnica EU Maja Kocijančič je po poročanju Tanjuga dejala, da EU od Prištine zahteva »nujno pojasnilo« današnje nepričakovane odločitve. Dejala je, da je v nasprotju z načeli sporazuma o stabilizaciji in pridruževanju z EU ter da pomeni kršitev kosovskih obveznosti v Cefti. Izpostavila je, da EU pričakuje, da bo Kosovo ukrep umaknilo.

Kosovo iz Srbije uvozi največ blaga. Lani je iz Srbije uvozilo za 400 milijonov evrov blaga, iz BiH pa za okoli 80 milijonov. Podobno je tudi letos. Carine Priština uvaja tudi na vodo, ki jo je leta 2016 iz Srbije uvozila 12,3 milijona litrov od skupno uvoženih 25 milijonov litrov.

Preberite še:

Komentarji: