Kosovski premier odstopil po pozivu na sodišče za vojne zločine

Ramush Haradinaj je dejal, da je njegov odstop nepreklicen, pojasnil pa, da ni obtožen in da so ga na sodišče poklicali samo na zaslišanje.

Objavljeno
19. julij 2019 17.38
Posodobljeno
19. julij 2019 17.46
»Poklicali so me s posebnega sodišča kot osumljenca in mi ponudili, da se zglasim kot premier ali kot navaden državljan Kosova. Odločil sem se za slednje,« je Ramush Haradinaj povedal novinarjem. FOTO: Armend Nimani/AFP
STA
STA
Kosovski premier Ramush Haradinaj je odstopil s položaja. Kot je ta nekdanji poveljnik Osvobodilne vojske Kosova (OVK) pojasnil na seji vlade, se je za to odločil, ker so ga kot osumljenca poklicali na posebno sodišče za vojne zločine na Kosovu.

»Poklicali so me s posebnega sodišča kot osumljenca in mi ponudili, da se zglasim kot premier ali kot navaden državljan Kosova. Odločil sem se za slednje,« je povedal novinarjem.

Poudaril je, da je njegov odstop nepreklicen, pojasnil pa, da ni obtožen in da so ga na sodišče poklicali samo na zaslišanje.
Dodal je, da je sedaj na predsedniku Hashimu Thaciju, da začne posvete in določi datum predčasnih parlamentarnih volitev, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

image
Kosovski premier Ramush Haradinaj je odstopil s položaja. FOTO: Armend Nimani/AFP


Posebno sodišče s sedežem v Haagu so ustanovili leta 2015 za vojne zločine OVK predvsem proti Srbom, Romom in kosovskim Albancem med in po kosovskem konfliktu v letih 1998 in 1999. Ustanovili so ga po objavi poročila posebnega poročevalca Sveta Evrope Dicka Martyja leta 2011, v katerem OVK očitajo hude vojne zločine nad Srbi in Romi na Kosovu, od ugrabitev in množičnih usmrtitev do trgovine z njihovimi organi.

image
Posebno sodišče s sedežem v Haagu so ustanovili leta 2015 za vojne zločine OVK predvsem proti Srbom, Romom in kosovskim Albancem med in po kosovskem konfliktu v letih 1998 in 1999.  FOTO: AFP