Kristalina Georgieva je kandidatka EU za vodenje IMF

Bolgarka je bila izbrana po petkovem glasovanju, ki ga je La Maire, ki vodi iskanje novega direktorja IMF, sklical, ker se članice EU niso mogle dogovoriti o enem kandidatu.
Fotografija: Georgieva je bila med letoma 2014 in 2016 evropska komisarka za proračun in ena od podpredsednic evropske komisije. FOTO: Jewel Samad/AFP
Odpri galerijo
Georgieva je bila med letoma 2014 in 2016 evropska komisarka za proračun in ena od podpredsednic evropske komisije. FOTO: Jewel Samad/AFP

Kandidatka Evropske unije (EU) za vodenje Mednarodnega denarnega sklada (IMF) je Bolgarka Kristalina Georgieva, je po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočil francoski finančni minister Bruno Le Maire.

Georgieva je bila izbrana po petkovem glasovanju, ki ga je La Maire, ki vodi iskanje novega direktorja IMF, sklical, ker se članice EU niso mogle dogovoriti o enem kandidatu.

Od peterice prvotnih kandidatov - med njimi so bili španska gospodarska ministrica Nadia Calvino, portugalski finančni minister Mario Centeno, nekdanji nizozemski finančni minister in šef evroskupine Jeroen Dijsselbloem, Georgieva in nekdanji evropski komisar iz Finske Olli Rehn - sta danes v ožjem izboru pristala dva, Georgieva in Dijsselbloem.

Georgieva je bila med letoma 2014 in 2016 evropska komisarka za proračun in ena od podpredsednic Evropske komisije. Leta 2016 je s komisarskega mesta odstopila, ker je z leto 2017 začasno prevzela vodenje Svetovne banke. Trenutno je glavna izvršna direktorica Svetovne banke, kar je drugi najvišji položaj v tej instituciji, za predsednikom Davidom Malpassom.
Mesto direktorice IMF je zapustila Francozinja Christine Lagarde, ki bo prevzela vodenje Evropske centralne banke (ECB).

Komentarji: