Kurti nakazal možnost novih lokalnih volitev na severu Kosova

K razpisu novih volitev v štirih kosovskih občinah z večinsko srbskim prebivalstvom poziva celoten Zahod.
Fotografija: Razmere na severu Kosova so se znova močno zaostrile pred tednom dni, ko so poskušali novoizvoljeni župani štirih večinsko srbskih občin s pomoč0jo kosovske policije vstopiti v občinska poslopja. FOTO: Ognen Teofilovski/Reuters
Odpri galerijo
Razmere na severu Kosova so se znova močno zaostrile pred tednom dni, ko so poskušali novoizvoljeni župani štirih večinsko srbskih občin s pomoč0jo kosovske policije vstopiti v občinska poslopja. FOTO: Ognen Teofilovski/Reuters

Kosovski premier Albin Kurti je po četrtkovih pogovorih s predstavniki ameriške administracije nakazal možnost novih lokalnih volitev na severu Kosova. K razpisu novih volitev v štirih kosovskih občinah z večinsko srbskim prebivalstvom, kjer so se razmere v zadnjem tednu močno zaostrile, so v četrtek pozvale tudi Evropska unija, Nemčija in Francija.

image_alt
ZDA so izključile Kosovo iz vojaških vaj, Blinken pozval k umiritvi razmer

Kurti je v četrtek zvečer na družbenem omrežju twitter sporočil, da se je pogovarjal z ameriškima senatorjema Chrisom Murphyjem in Petom Rickettsom ter senatorko Jeanne Shaheen. Zahvalil se jim je za njihovo podporo in nakazal možnost novih lokalnih volitev.

»Umik nasilne množice izpred zgradb občin in polna uveljavitev bruseljskega sporazuma sta pot k umiritvi razmer do izvedbe novih volitev,« je sporočil.

Predčasne volitve je kosovski premier omenil tudi v predhodnem tvitu ob zahvali ameriškemu namestniku svetovalca za nacionalno varnost Jonu Finerju.

Takojšnja izvedba novih lokalnih volitev v večinsko srbskih občinah v severnem delu Kosova je tudi ena od zahtev, ki so jih v četrtek v Moldaviji, kjer je potekal vrh Evropske politične skupnosti, postavili visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell, nemški kancler Olaf Scholz in francoski predsednik Emmanuel Macron. Poleg tega so pozvali tudi k zagotovitvi sodelovanja Srbov na volitvah in začetku vzpostavljanja skupnosti srbskih občin v okviru dialoga pod okriljem EU.

image_alt
Politična premišljanja o lepšem življenju

Kosovska predsednica Vjosa Osmani je dejala, da bodo to storili, če Beograd ne bo spodbujal Srbov k bojkotu.

Na severu Kosova se nadaljujejo protesti

Srbi na severu Kosova danes nadaljujejo proteste, s katerimi zahtevajo umik kosovske policije in novoizvoljenih županov, etničnih Albancev, v občinah z večinsko srbskim prebivalstvom. Razmere pred občinskimi poslopji v Zvečanu, Leposaviću in Zubinem Potoku so mirne, varuje pa jih manj pripadnikov Natove misije Kfor kot v preteklih dneh.

Pred občinskimi stavbami je tokrat razporejenih nekoliko manj pripadnikov Kforja. Ti prav tako niso več opremljeni s ščiti, ki so bili v preteklih dneh del njihove redne opreme.

V Zvečanu pripadniki Kforja niso razporejeni le okoli občinskega poslopja, ki je še vedno ograjeno z bodečo žico, temveč tudi v več drugih delih mesta, kar je pred dnevi od njih zahtevala stranka Srbska lista. Protestnikom v Zvečanu sta se tokrat pridružila člana Srbske liste ter nekdanja župana Zvečana in Severne Mitrovice Milan Radojević in Dragiša Milović.

Zaposleni na občini Zvečan so tudi danes pred žico simbolično postavili mizo s seznamom zaposlenih. Ti so se nanj podpisali, kot da bi prišli v službo. Učitelji srednje šole, ki je sicer v istem poslopju kot občina, pa so ponovno zahtevali dostop do šole.

Za opoldne je napovedan protest v Gračanici na Kosovu.

V kosovskem parlamentu bo medtem danes potekala izredna seja, na kateri bodo poslanci obravnavali razmere na severu Kosova.

Razmere na severu Kosova so se znova močno zaostrile pred tednom dni, ko so poskušali novoizvoljeni župani štirih večinsko srbskih občin s pomočjo kosovske policije vstopiti v občinska poslopja. Pri tem so izbruhnili spopadi s kosovskimi Srbi, ki so zahtevali umik policije in županov, etničnih Albancev.

Srbi na severu Kosova se namreč niso udeležili aprilskih lokalnih volitev in nočejo sprejeti županov albanske narodnosti v občinah, kjer Srbi predstavljajo več kot 95 odstotkov prebivalstva.

Preberite še:

Komentarji: