Laburisti nameravajo vložiti glasovanje o nezaupnici vlade

Vodja britanskih laburistov Jeremy Corbyn je  sporočil, da namerava njegova stranka vložiti glasovanje o nezaupnici vladi premierja Johnsona, da bi preprečili brexit brez dogovora.
Fotografija: Po uspešnem glasovanju o nezaupnici je Corbyn pripravljen za omejen čas prevzeti vodenje vlade, da bi preprečil brexit brez dogovora. FOTO: Toby Melville Reuters
Odpri galerijo
Po uspešnem glasovanju o nezaupnici je Corbyn pripravljen za omejen čas prevzeti vodenje vlade, da bi preprečil brexit brez dogovora. FOTO: Toby Melville Reuters

Vodja britanskih laburistov Jeremy Corbyn je v sredo zvečer sporočil, da namerava njegova stranka vložiti glasovanje o nezaupnici vladi premierja Borisa Johnsona, da bi preprečili brexit brez dogovora. V pismu vodjem ostalih političnih strank ter nekaterim poslancem je Corbyn še zapisal, da vlada nima mandata za izstop iz EU brez dogovora.

»Zato nameravam vložiti glasovanje o nezaupnici ob prvi priložnosti, ko bomo prepričani, da nam lahko uspe,« je po poročanju tujih tiskovnih agencij v pismu še zapisal Corbyn.



Po uspešnem glasovanju o nezaupnici pa je Corbyn pripravljen za omejen čas prevzeti vodenje vlade, da bi preprečil brexit brez dogovora. Kot je še zapisal, bi v vlogi premierja sklical predčasne volitve ter zagotovil potrebno podaljšanje roka za izstop in nov referendum o brexitu.

»Naša prednostna naloga bi morala biti, da sodelujemo v parlamentu, da preprečimo zelo škodljivi brexit brez dogovora,« povzetek pisma objavljajo mediji.

Johnson vztraja, da bo Velika Britanija Evropsko unijo zapustila 31. oktobra, kot je predvideno, in to z dogovorom z unijo ali brez njega.

Pismo Corbyna je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP naletelo na mešane odzive. Medtem ko so škotski nacionalisti, ki predstavljajo drugo najmočnejšo opozicijsko stranko v parlamentu, pozdravili idejo, so jo liberalni demokrati, ki so naslednji po moči, označili za »neumnost«. Menijo, da Corbyn ne more prevzeti vodstva. Tudi nekateri laburistični poslanci niso navdušeni nad idejo, da bi Corbyn postal premier.

Johnson vztraja, da bo Velika Britanija Evropsko unijo zapustila 31. oktobra. FOTO: Daniel Leal-olivas/AFP
Johnson vztraja, da bo Velika Britanija Evropsko unijo zapustila 31. oktobra. FOTO: Daniel Leal-olivas/AFP


Uporniški konservativci so po poročanju televizije Sky News dejali, da se z veseljem pogovorijo o tem, Zeleni in valižanski nacionalisti pa so ponudili podporo pod določenimi pogoji.

Nova vodja liberalnih demokratov Jo Swinson je pozvala poslance, ki se vračajo v poslanske klopi 3. septembra, naj podprejo ustavitev brexita brez dogovora in določitev kasnejšega datuma za odhod Velike Britanije iz EU, da bi lahko prej izvedli nov referendum. Sama je za izglasovanje nezaupnice Johnsonu in postavitev izredne vlade, ki bi jo vodil poslanec ali poslanka z najdaljšim stažem v parlamentu. To bi po njenem lahko bil nekdanji finančni minister Ken Clarke ali nekdanja začasna vodja laburistov Harriet Harman.

Iz Downing Streeta so sporočili, da bi Corbyn s tem »preglasil« izid referenduma iz leta 2016, ko so Britanci večinsko podprli izstop iz EU, in »zrušil gospodarstvo«.

Če bi Johnson dobil nezaupnico, bi po navedbah AFP nastopilo 14-dnevno obdobje, do konca katerega bi moral on ali kdo drug pokazati, da ima večino v spodnjem domu parlamenta. Če mu to ne uspe, je treba izvesti nove volitve, glavno besedo pri določitvi datuma pa ima Johnson.

Johnsonova vlada poudarja, da si bo energično prizadevala za dogovor o brexitu, a vztraja, da je treba iz obstoječega dogovora odstraniti irsko varovalo, ki naj bi po tolmačenju unije preprečilo trdo mejo med Irsko in Severno Irsko, a ga Johnson opisuje kot vklenitev Združenega kraljestva v carinsko unijo in notranji trg.

A EU odločno vztraja pri dogovorjenem ločitvenem sporazumu, ki vključuje tudi irsko varovalo. Se je pa pripravljena pogovarjati o spremembi politične izjave o prihodnjih odnosih.

Preberite še:

Komentarji: