Ladjo je okužil en sam potnik

Analiza širjenja virusa na križarki je presenetila znanstvenike.
Fotografija: Križarka je bila zasidrana južno od japonske Jokohame. FOTO: Athit Perawongmetha/Reuters
Odpri galerijo
Križarka je bila zasidrana južno od japonske Jokohame. FOTO: Athit Perawongmetha/Reuters

Oči svetovne javnosti so bile februarja uprte v križarko Diamond Princess, katere potniki in člani posadke so bili dva tedna v karanteni, potem ko je na krovu izbruhnila okužba z virusom sars-cov-2. Nekaj časa je bila ladja največje žarišče zunaj Kitajske. Virus je okužil 700 potnikov, za boleznijo covid-19 je umrlo sedem ljudi. Na krovu je bilo 3700 potnikov, med njimi šest Slovencev.



Skupina znanstvenikov pod vodstvom Makota Kurode je po poročanju AFP analizirala virusno dednino in ugotovila, da obstaja zelo velika verjetnost, da je celotno ladjo okužil en sam človek. Strokovnjaki japonskega inštituta za kužne bolezni so v strokovni reviji PNAS razkrili, da je genetska analiza pokazala, da so imeli vsi vzorci virusa s krova isto mutacijo. To pomeni, da se je virus pred nastopom karantene najverjetneje širil iz enega samega vira.

V preiskavi so pregledali genom virusa iz 148 potnikov in članov posadke, ki so bili 3. februarja v 14-dnevni karanteni v pristanišču mesta Jokohama. Okuženi posamezniki so bili razpršeni po celotni ladji, na vseh 18 palubah. Iz tega sklepajo, da so se vsi okužili v skupinskih prostorih, kjer so plesali, peli, si ogledovali predstave in nakupovali. Večina obolelih je prve simptome začela kazati okoli 7. februarja.

Potnike so konec februarja evakuirali z ladje. FOTO: Remo Casilli/Reuters
Potnike so konec februarja evakuirali z ladje. FOTO: Remo Casilli/Reuters


Ni skrivnost, da se pod idealnimi pogoji virus zelo učinkovito širi med ljudmi. Po neki drugi študiji se je tudi izbruh v klavnici Tönnies-Schlachthof v nemškem Rheda-Wiedenbrücku domnevno začel z eno samo okuženo osebo.

Komentarji: