110.000 potnikov ostalo na tleh zaradi dveh dronov

Primer preiskuje tudi policija. Letenje z dronom okrog letališča je strogo prepovedano in se lahko kaznuje z zaporom.
Fotografija: Nad Gatwickom so opazili drona. FOTO: Mavric Pivk/Delo 
Odpri galerijo
Nad Gatwickom so opazili drona. FOTO: Mavric Pivk/Delo 

Na britanskim letališčem Gatwick so nad pristajalno stezo opazili dva brezpilotna letalnika, zato letala do nadaljnjega ostajajo prizemljena. Nekatera so preusmerili na druga letališča, veliko jih je ostalo na tleh. Letališče je do nadaljnega zaprto.

Po zadnjih podatkih bo letališče ostalo zaprto vsaj do 22. ure po lokalnem času (do 23. ure po srednjeevropskem času. Policija operaterjev dronov še vedno ni našla.

Šlo naj bi za koordiniran in premišljen incident, nekateri omenjajo celo povezavo s terorizmom, a je britanska policija pozno dopoldne to zanikala. Kako dolgo bo letališče zaprto, še ni znano, prav tako ni jasno, čigava sta drona. Incident se je zgodil v času največje potovalne gneče, saj so številni izkoristili predbožični čas in prihajajoče praznike za potovanje. 

Steze so sprva sicer sprostili minuto čez tretjo uro zjutraj po srednjeevropskem času, a jih 45 minut kasneje znova zaprli, ker so zopet opazili drona. Alan McKenna z Univerze v Kentu je dejal, da gre najverjetneje za industrijska drona in ne takšna, ki ju lahko kupiš v navadni trgovini. 

Predstavnik Gatwicka, ki velja za drugo najbolj obremenjeno britansko letališče, se je za vse nevšečnosti, ki so jih in jih še bodo imeli potniki ter svojci, ki so jih prišli iskat, opravičil. Dejal je, da je varnost potnikov in posadk na prvem mestu, zato nič ne bodo prepustili naključju. Primer že preiskuje policija, ki trenutno še vedno lovi oba drona oziroma njuna upravljavca. Letalnika so prvič opazili v sredo ob 21.03, nato pa prejeli še več prijav o tem. 



Danes bi moralo na ali z Gatwicka poleteti okrog 110.000 potnikov na 760 letih. 

Kasia Jaworska, ena od potnic, je za BBC povedala, da sta s partnerjem potovala iz Glasgowa na Gatwick, a so njun let preusmerili na Luton. Dve uri so morali še ostati na letalu, nato so jih z avtobusom prepeljali na Gatwick, od koder bi morala poleteti v Istanbul. Jaworska je povedala, da je bilo čudno videti drona, ki sta letela nad zaprtim območjem. »Človek bi si predstavljal, da bodo na letališču veljale stroge varnostne razmere.«



Tudi drugi potniki so na družbenih omrežjih zapisali, da so jih preusmerili na ostala britanska letališča, med drugim na Heathrow, Luton in Manchaster. Pričakovano je to med njimi povzročilo precej nejevolje, a so predstavniki Gatwicka obljubili, da bodo vsem priskrbeli hotelsko sobo in nadomestna prevozna sredstva. Nekatere lete so preusmerili celo v Francijo in na Nizozemsko.

Rashna Havewalla je več ur čakala ujeta na Manchestru, nekatere Easyjetove lete so preusmerili v Birmingham. Honor Ireland je za BBC povedala, da so pristali na Lutonu, njen avtomobil pa je parkiran na Gatwicku. 



Luke McComiskie, ki naj bi pristal na Gatwicku, je opisal kaos zaradi zaprtja letališča. Ljudje so se po večurnih zamudah letov poskušali znajti vsak po svoje. 20-letnik, ki bi moral pristati na Gatwicku, pa seveda ni, je za AP povedal: »Pričakovali smo, da nas bodo čakali avtobusi in odpeljali tja, kjer bi morali pristati. A sta bila avtobusa le dva, taksisti pa so za prevoz do Gatwicka računali po 600 funtov (668 evrov).«

Na Gatwicku za letošnje božične in novoletne praznike pričakujejo rekordno število potnikov, in sicer okrog 2,9 milijona. Samo to nedeljo naj bi jih priletelo oziroma odletelo približno 73.000. 
 

Kaj pravi britanski zakon o dronih?


Velika Britanija je julija letos sprejela strožji zakon glede brezpilotnih letalnikov. Leti dronov so v krogu enega kilometra okrog letališča strogo prepovedani, prav tako je nezakonito letenje nad 120 metrov nad tlemi, saj to poveča tveganje za trk z letalom. Posameznik, ki z dronom spravlja v nevarnost posadko in potnike na letalu, lahko gre tudi v zapor, in sicer za pet let. 

Komentarji: