Ljubezen v času vojne

Med Ukrajinci se počasi spet povečujejo simpatije do sosede Rusije.
Fotografija: Shod v podporo razglasitve Rusije za agresorsko državo, ki je januarja leto potekal v Kijevu. FOTO: REUTERS/Gleb Garanich
Odpri galerijo
Shod v podporo razglasitve Rusije za agresorsko državo, ki je januarja leto potekal v Kijevu. FOTO: REUTERS/Gleb Garanich

Čeprav se uradni odnosi med Ukrajino in Rusijo z dneva v dan slabšajo, so začeli Ukrajinci bolj prijazno gledati na veliko vzhodno sosedo, ki jo oblasti v Kijevu obtožujejo agresije na njihovo državo.

Sveži izsledki zadnje javnomnenjske raziskave, ki sta jo prejšnji mesec skupaj naredila moskovski center Levada in Kijevski mednarodni inštitut za sociologijo, kažejo, da ima zdaj Rusija v Ukrajini znatno več privržencev kakor septembra lani.

Tako je vsaj izjavilo 48 odstotkov vprašanih Ukrajincev, kar je v primerjavi z lanskimi 37 odstotki veliko, a malo glede na »predkrizne« ankete, ko je septembra 2013 na Rusijo prijazno gledalo kar 88 odstotkov Ukrajincev. Karina Pipina iz centra Levada pravi, da zasledujejo očitni trend zmanjševanja ukrajinske sovražnosti do Rusije, njen kolega Vladimir Fesenko, ki vodi ukrajinski center za politično analizo Penta, pa meni, da so se simpatije do Rusije povečale zaradi umiritve vojne vihre na vzhodu Ukrajine.
 

Vojne imajo do vrh glave


A nečesa preučevalci javnega mnenja v Ukrajini ne bi smeli pozabiti, opozarja Fesenko: »K ruskemu narodu, ki nam je soroden, je odnos pozitiven. K državi pa je bolj kritičen, zlasti po dogodkih leta 2014.« Ukrajincem je že do vrh glave vojne, je prepričan ukrajinski politolog Konstantin Bondarenko. Po njegovih besedah je vsem jasno, da se tudi stoletne vojne enkrat končajo, Ukrajinci pa da si čedalje bolj želijo, da bi spor v Donbasu rešili po diplomatski, ne pa po vojaški poti.

Preberite še:

Komentarji: