London za vnovična pogajanja, Bruselj jih zavrača

Pot do novega dogovora z EU ne bo lahka. Britanski parlament februarja čaka še eno glasovanje.
Fotografija: Britanska premierka Theresa May bo odšla v Bruselj z mandatom za pogajanja o spremembah novembra sklenjenega ločitvenega sporazuma, toda EU27 se o njenih zamislih verjetno ne bo hotela pogajati. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Britanska premierka Theresa May bo odšla v Bruselj z mandatom za pogajanja o spremembah novembra sklenjenega ločitvenega sporazuma, toda EU27 se o njenih zamislih verjetno ne bo hotela pogajati. FOTO: Reuters

Britanska premierka Theresa May je potrdila, da bo njena vlada poskušala prepričati Evropsko unijo o potrebi po spremembah novembra sklenjenega ločitvenega sporazuma o brexitu, brez katerih ta nima realnih možnosti za ratifikacijo v britanskem parlamentu.

Pred njo je zahtevna, če ne kar nemogoča naloga. Še preden je britanski parlament nocoj glasoval o tem, ali vladi podeli mandat, da se vrne nazaj za pogajalsko mizo in predlaga spremembe spornega varovala za preprečitev nastanka fizične meje na irskem otoku, so iz EU27 že prihajala opozorila, da so britanski načrti obsojeni na propad. Unija namreč vztraja, da se o vsebini novembra sklenjenega ločitvenega sporazuma ne namerava več pogajati.

Britanske vlade to verjetno ne bo odvrnilo od iskanja izhoda iz nastale krize, saj ji kaj dosti drugega ne preostane. Realnost je, da so pogajanja po zavrnitvi sporazuma v britanskem parlamentu edino, kar lahko prepreči kaotični brexit. Veljavna zakonodaja predvideva, da Združeno kraljestvo v vsakem primeru iz EU izstopi 29. marca, z dogovorom ali brez. »Danes moramo poslati odločno sporočilo o tem, kaj si želimo,« je Theresa May pred današnjim glasovanjem opozorila britanske poslance. Mandat, ki ga je prejela, za zdaj ne obeta veliko, a vseeno omogoča iskanje bolj kreativnih rešitev.



Odločitev britanskega parlamenta, da bo vladi potrdil mandat za vnovična pogajanja o irskem varovalu, kaže, da je sporni mehanizem za preprečitev nastanka fizične meje na irskem otoku ključna ovira urejenemu izstopu Združenega kraljestva iz EU in bi lahko teoretično privedel do trdega brexita oziroma natanko tistega razpleta, ki bi ga moral preprečiti.

Britanski poslanci so nocoj glasovali o tem, kakšni naj bodo prihodnji koraki britanske vlade v pogajanjih o brexitu, potem ko so sredi meseca z veliko večino zavrnili ločitveni sporazum, vlado pa prisilili v iskanje prepričljivega načrta B. Theresi May zaradi visokega poraza ni preostalo drugega kot obrniti se po navodila za naslednje korake na spodnji dom parlamenta in s tem pokazati EU, s čim bi lahko prepričala večino izmed njegovih 650 članov, da podprejo sporni ločitveni sporazum.

Theresa May. FOTO: Reuters
Theresa May. FOTO: Reuters



Želja po eksperimentiranju


Po premierkinih besedah se je v zadnjih tednih jasno pokazalo, čemu parlament nasprotuje (izstopu iz EU brez dogovora, še enim volitvam, še enemu referendumu oziroma ločitvenemu sporazumu v njegovi trenutni obliki), ne pa tudi, kaj podpira.
Megla se je nocoj vsaj nekoliko razkadila. Parlamentarna razprava je potrdila globok razkol v britanski politiki, a hkrati pokazala, da med poslanci obstaja resnična želja po tem, da bi našli pot iz slepe ulice, v kateri se je znašel proces izstopa države iz EU.

Potrdila je, da večini poslancev ni do eksperimentiranja z odlaganjem datuma brexita, ne pa tudi z iskanjem načina za preprečitev izstopa brez dogovora. Poslanci so med drugim podprli dopolnilo, ki v načelu nasprotuje brexitu brez dogovora. Toda vlada zakonsko ni z ničimer obvezana, da ga upošteva.


Napoved novega glasovanja


Načrt B, kakor ga je predstavila premierka, temelji na dopolnilu, ki ga je vložil v razpravo konservativni poslanec Graham Brady, in na njenih ustnih zagotovilih, da bo v pogajanjih z EU predlagala pravno zavezujoče spremembe irskega varovala. Če ji bo uspelo skleniti nov dogovor, ga bo parlament lahko na glasovanju prihodnji mesec potrdil oziroma znova zavrnil.

Otoški analitiki so bili previdni pri ocenjevanju nove vladne strategije. Opozorili so na najočitnejšo težavo, da je evropska stran do zdaj zavračala poseganje v sporazum o izstopu in da bo pri tem stališču najverjetneje vztrajala, četudi bo to povečalo možnost britanskega izstopa brez dogovora.

Po mnenju Georgine Wright, strokovnjakinje za brexit iz londonskega mislišča Institute for Government, si članice EU27 še vedno želijo dogovora, tako kot želijo pomagati premierki pri njegovem potrjevanju v parlamentu. »Toda verjetno obstajajo omejitve glede tega, kako ji lahko pomagajo.« Med drugim morajo biti prepričane, da je tisto, kar si premierka želi spremeniti, dovolj za to, da britanski parlament ratificira ločitveni sporazum. »Če bi premierka predlagala verodostojno alternativo irskemu varovalu, bi bila EU27 morda pripravljena popustiti,« je poudarila sogovornica. Toda v tej fazi se ji to ne zdi verjetno.

Komentarji: