London za vnovična pogajanja, Bruselj jih zavrača

Pot do novega dogovora z EU ne bo lahka. Britanski parlament februarja čaka še eno glasovanje.

Objavljeno
29. januar 2019 22.20
Posodobljeno
29. januar 2019 22.50
Britanska premierka Theresa May bo odšla v Bruselj z mandatom za pogajanja o spremembah novembra sklenjenega ločitvenega sporazuma, toda EU27 se o njenih zamislih verjetno ne bo hotela pogajati. FOTO: Reuters
Britanska premierka Theresa May je potrdila, da bo njena vlada poskušala prepričati Evropsko unijo o potrebi po spremembah novembra sklenjenega ločitvenega sporazuma o brexitu, brez katerih ta nima realnih možnosti za ratifikacijo v britanskem parlamentu.

Pred njo je zahtevna, če ne kar nemogoča naloga. Še preden je britanski parlament nocoj glasoval o tem, ali vladi podeli mandat, da se vrne nazaj za pogajalsko mizo in predlaga spremembe spornega varovala za preprečitev nastanka fizične meje na irskem otoku, so iz EU27 že prihajala opozorila, da so britanski načrti obsojeni na propad. Unija namreč vztraja, da se o vsebini novembra sklenjenega ločitvenega sporazuma ne namerava več pogajati.

Britanske vlade to verjetno ne bo odvrnilo od iskanja izhoda iz nastale krize, saj ji kaj dosti drugega ne preostane. Realnost je, da so pogajanja po zavrnitvi sporazuma v britanskem parlamentu edino, kar lahko prepreči kaotični brexit. Veljavna zakonodaja predvideva, da Združeno kraljestvo v vsakem primeru iz EU izstopi 29. marca, z dogovorom ali brez. »Danes moramo poslati odločno sporočilo o tem, kaj si želimo,« je Theresa May pred današnjim glasovanjem opozorila britanske poslance. Mandat, ki ga je prejela, za zdaj ne obeta veliko, a vseeno omogoča iskanje bolj kreativnih rešitev.Odločitev britanskega parlamenta, da bo vladi potrdil mandat za vnovična pogajanja o irskem varovalu, kaže, da je sporni mehanizem za preprečitev nastanka fizične meje na irskem otoku ključna ovira urejenemu izstopu Združenega kraljestva iz EU in bi lahko teoretično privedel do trdega brexita oziroma natanko tistega razpleta, ki bi ga moral preprečiti.

Britanski poslanci so nocoj glasovali o tem, kakšni naj bodo prihodnji koraki britanske vlade v pogajanjih o brexitu, potem ko so sredi meseca z veliko večino zavrnili ločitveni sporazum, vlado pa prisilili v iskanje prepričljivega načrta B. Theresi May zaradi visokega poraza ni preostalo drugega kot obrniti se po navodila za naslednje korake na spodnji dom parlamenta in s tem pokazati EU, s čim bi lahko prepričala večino izmed njegovih 650 članov, da podprejo sporni ločitveni sporazum.

image
Theresa May. FOTO: Reuters


Bruselj: Izstopnega sporazuma ni mogoče odpirati

Ker so predstavniki EU v zadnjih dveh tednih večkrat odločno zavrnili zamisli o vnovičnih pogajanjih o irskem varovalu ali kateremkoli drugem delu ločitvena sporazuma, je bil bruseljski odgovor jasen že pred odločitvijo v britanskem parlamentu.

Pri predsedniku evropskega sveta Donaldu Tusku so po glasovanju na Otoku takoj sporočili, da sporazum o izstopu je in ostaja najboljša in edina pot do urejene ločitve. Varovalo da je del izstopnega sporazuma, ki ga ni mogoče odpreti za nova pogajanja. Namestnica glavnega evropskega pogajalca Sabine Weyand je v ponedeljek na eni od bruseljskih razprav pojasnila, da so na varovalo, kakršno je bilo sprejeto konec novembra, bistveno vplivali britanski pogajalci. Zagovarjanje alternativne rešitve varovalu za Sabine Weyand ni dovolj, saj nihče ne ve, kakšna bi sploh bila.

Varovalo v Bruslju in Dublinu ostaja ključno jamstvo, da ne bo trde meje na irskem otoku, če v prihodnjih letih ne bo sklenjen gospodarski sporazum med Otokom in EU27. Predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker naj bi že danes komentiral položaj na zasedanju evropskega parlamenta. EU27 je načeloma pripravljena podaljšati obdobje za izpeljavo brexita, a samo, če bo britanska prošnja utemeljena s prepričljivim razlogom. Poleg tega ne bi smela ogrožati demokratičnega procesa v EU (evropskih volitev konec maja).

Če bi London spremenil svoje rdeče črte, so v Bruslju pripravljeni na širše pogovore. V zapletenih okoliščinah je verjetnejši izstop brez sporazuma. Evropska komisija bo danes predlagala nove ukrepe za izredni položaj, ki bi nastal ob kaotični ločitvi. Med drugim naj bi zagotavljali nadaljevanje programa Erasmus+ za študente, delovanje koordinacije sistemov socialne varnosti (tako med drugim urejajo pokojnine) in delovanje proračuna EU za leto 2019, saj bi neurejeni izhod povzročil zaplete pri financiranju bruseljske blagajne. Peter Žerjavič


Želja po eksperimentiranju


Po premierkinih besedah se je v zadnjih tednih jasno pokazalo, čemu parlament nasprotuje (izstopu iz EU brez dogovora, še enim volitvam, še enemu referendumu oziroma ločitvenemu sporazumu v njegovi trenutni obliki), ne pa tudi, kaj podpira.
Megla se je nocoj vsaj nekoliko razkadila. Parlamentarna razprava je potrdila globok razkol v britanski politiki, a hkrati pokazala, da med poslanci obstaja resnična želja po tem, da bi našli pot iz slepe ulice, v kateri se je znašel proces izstopa države iz EU.

Potrdila je, da večini poslancev ni do eksperimentiranja z odlaganjem datuma brexita, ne pa tudi z iskanjem načina za preprečitev izstopa brez dogovora. Poslanci so med drugim podprli dopolnilo, ki v načelu nasprotuje brexitu brez dogovora. Toda vlada zakonsko ni z ničimer obvezana, da ga upošteva.

  • Britanski načrti bodo naleteli na srdit odpor Bruslja in EU27.
  • Premierka si želi doseči pravno zavezujoče spremembe sporazuma.
  • Verjetnost britanskega izstopa brez dogovora narašča.


Napoved novega glasovanja


Načrt B, kakor ga je predstavila premierka, temelji na dopolnilu, ki ga je vložil v razpravo konservativni poslanec Graham Brady, in na njenih ustnih zagotovilih, da bo v pogajanjih z EU predlagala pravno zavezujoče spremembe irskega varovala. Če ji bo uspelo skleniti nov dogovor, ga bo parlament lahko na glasovanju prihodnji mesec potrdil oziroma znova zavrnil.

Otoški analitiki so bili previdni pri ocenjevanju nove vladne strategije. Opozorili so na najočitnejšo težavo, da je evropska stran do zdaj zavračala poseganje v sporazum o izstopu in da bo pri tem stališču najverjetneje vztrajala, četudi bo to povečalo možnost britanskega izstopa brez dogovora.

Po mnenju Georgine Wright, strokovnjakinje za brexit iz londonskega mislišča Institute for Government, si članice EU27 še vedno želijo dogovora, tako kot želijo pomagati premierki pri njegovem potrjevanju v parlamentu. »Toda verjetno obstajajo omejitve glede tega, kako ji lahko pomagajo.« Med drugim morajo biti prepričane, da je tisto, kar si premierka želi spremeniti, dovolj za to, da britanski parlament ratificira ločitveni sporazum. »Če bi premierka predlagala verodostojno alternativo irskemu varovalu, bi bila EU27 morda pripravljena popustiti,« je poudarila sogovornica. Toda v tej fazi se ji to ne zdi verjetno.