Lukašenkova protikandidatka zapustila nemirno Belorusijo

Predsedniška kandidatka opozicije Svetlana Tihanovska je odpotovala v Litvo.
Fotografija: Protestniki proti Aleksandru Lukašenku so se začeli po objavi rezultatov vzporednih volitev. FOTO: Vasily Fedosenko/Reuters
Odpri galerijo
Protestniki proti Aleksandru Lukašenku so se začeli po objavi rezultatov vzporednih volitev. FOTO: Vasily Fedosenko/Reuters

Medtem ko se nadaljujejo protesti proti na predsedniških volitvah ponovno izvoljenemu beloruskemu predsedniku Aleksandru Lukašenku, je nemirno državo, kjer se do oblasti kritični pogosto znajdejo za zapahi, zapustila kandidatka opozicije na volitvah, Svetlana Tihanovska. Odpotovala je v Litvo.  

Spomnimo, 37-letna anglistka je na nedeljskih volitvah kandidirala za predsedniško funkcijo. Za kandidaturo se je odločila po aretaciji svojega moža Sergeja Tihanovskega. Iz Belorusije je odpotovala po tem, ko je včeraj na centralno volilno komisijo vložila pritožbo zoper uradne volilne izide. Po ocenah nekaterih anket je imela Tihanovska podporo približno 70 odstotkov volivcev, navaja STA.

Preberite še: Nezamenljivi zadnji evropski diktator

Svetlana Tihanovksa se je pritožila zoper uradne volilne izide. FOTO: Vasily Fedosenko/Reuters
Svetlana Tihanovksa se je pritožila zoper uradne volilne izide. FOTO: Vasily Fedosenko/Reuters


Protesti zoper Lukašenka, ki je v nedeljo na v mnogih vidikih spornih volitvah zmagal šestič, po več beloruskih mestih potekajo od nedelje. Vrstijo se spopadi med protestniki in policisti. V nedeljo zvečer je po objavi rezultatov vzporednih volitev policija po navedbah STA pridržala 3000 protestnikov, ranjenih je bilo 50 civilistov in 39 policistov. Doslej je izgubil življenje en protestnik.

 

Komentarji: