Macron obsodil antisemitističen napad rumenih jopičev na Alaina Finkielkrauta

Izgredniki so se filozofa in člana Francoske akademije na včerajšnjem protestu lotili z ekstremnimi protjudovskimi žaljivkami.
Fotografija: Rumeni jopiči so na Alaina Finkielkrauta kričali žaljivke tipa »umazani Žid«, »umazani sionist«, »Francija pripada Francozom« ali »ljudstvo te bo kaznovalo«. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Rumeni jopiči so na Alaina Finkielkrauta kričali žaljivke tipa »umazani Žid«, »umazani sionist«, »Francija pripada Francozom« ali »ljudstvo te bo kaznovalo«. FOTO: Jure Eržen/Delo

Francoski predsednik Emmanuel Macron je obsodil včerajšnji antisemitistični izgred pripadnikov rumenih jopičev, katerih tarča je bil ugledni francoski filozof Alain Finkielkraut, znan po objavah z različnih področij, denimo o judovski identiteti in antisemitizmu ali francoskem kolonializmu. Tudi o vojni na področju nekdanje Jugoslavije.

Finkielkraut, ki je član Francoske akademije, velja za javnega intelektualca in je pogost gost televizijskih pogovornih oddaj. Več njegovih zapisov je dostopnih tudi v slovenščini.

Deluje kot trdnjava znanja, razmišljanja in prepričanj, je v uvodu v intervju z njim, objavljen v Delu leta 2011, zapisala Mimi Podkrižnik.

Kot poroča mednarodni tisk, ga je včeraj pred antisemitističnim izbruhom nekaterih rumenih jopičev, ki so nanj kričali žaljivke tipa »umazani Žid«, »umazani sionist«, »Francija pripada Francozom« ali »ljudstvo te bo kaznovalo«, morala zaščititi policija.



Macron je dejanje obsodil za »absolutno negacijo« tega, kar je naredilo Francijo veliko in česar ne bodo tolerirali.



Incident je ostro obsodil tudi legendarni francoski filozof in prav tako javni intelektualec Bernard-Henri Levy. »V Franciji leta 2019 neki nacistki napadejo francoskega pisatelja in nanj kričijo: 'Vrni se v Tel Aviv' in 'Mi smo ljudstvo'.« Finkielkrautu je izrazil absolutno podporo.



Včerajšnjega protesta rumenih jopičev v Parizu se je sicer znova udeležilo manjše število ljudi, a so znova poročali o izgredih in nasilju.

Komentarji: