Macron v navezo z evropskimi liberalci

Macron načrtuje širšo sredinsko koalicijo  za spopad z Evropsko ljudsko stranko (EPP) in socialisti (S&D).
 
Fotografija: Macronovo gibanje se želi pred evroskimi volitvami povezati z liberalci in tudi širše. 
FOTO: REUTERS
Odpri galerijo
Macronovo gibanje se želi pred evroskimi volitvami povezati z liberalci in tudi širše.  FOTO: REUTERS

Bruselj - Francoski predsednik Emmanuel Macron se pred evropskimi volitvami prihodnjega maja povezuje z Evropskim zavezništvom liberalcev in demokratov (Alde).

O namerah Macronovega gibanja La République en marche se je dolgo le ugibalo. »Alde bo jedro, s katerim želimo sestaviti koalicijo,« je na kongresu liberalcev v Madridu povedala soustanoviteljica gibanja Astrid Panosyan.

Kljub temu pri Macronu nočejo v ekskluzivno povezavo z Alde, ampak razmišljajo o še širši povezavi z drugimi strankami, skupinami, posamezniki. Alde ima v evropskem parlamentu 68 od skupno 751 poslancev in je četrta najmočnejša skupina. Po mnenju Panosyanove bi morali razmišljati onstran tradicionalnih strankarskih linij. Ugiba, se, denimo, da bi se povezali še z Zelenimi.  

V Macronovem gibanju imajo načrte za prenovljeno Evropo z novo zgodbo. »Evropa ni supermarket, v katerem dobivaš denar in na drugi strani ne spoštuješ vladavine prava,« je povedala Panosyanova.

Liberalci so se v Madridu odločili, da pred volitvami ne bodo imenovali svojega »Spitzenkandidata« za prihodnjega predsednika evropske komisije. »Ne grem nam za službo, kot evropski ljudski stranki (EPP) in socialistom,« je povedal predsednik Alde Hans van Baalen.

Tako naj bi nastopili z Ekipo Evropa. Največ možnosti za prihodnje visoke funkcije v EU se pripisujejo evropski komisarki za konkurence Margrethe Vestager.

Tudi sicer je bil EPP tarča ostrih kritik, predvsem zato, ker je v njegovih vrstah madžarski Viktor Orbán, ki da krši temeljne evropske vrednote. Vodja poslanske skupine Alde v Evropskem parlamentu Guy Verhofstadt je navrgel EPP »da nima več verodostojnosti in moarlane avtoritete za vodenje Evrope«.

V Madridu je bila v Alde še uradno sprejeta Lista Marjana Šarca. V Alde sta še dve slovenski stranki, SAB in SMC. Premier Marjan Šarec je v Madridu zatrdil, da Slovenija ostaja proevropska država »odprtega duha«.  

 

Več iz te teme:

Komentarji: