Maduro vojsko pozval, da bo pripravljena v primeru napada ZDA

Predsednik je večkrat posvaril proti ameriškemu vojaškemu posredovanju v krizo. Vodja opozicije, samooklicani začasni predsednik Guaidó, pa je danes pozval k novim protestom.
Fotografija: Venezuelski predsednik Maduro hodi ob boku obrambnega ministra in predstavnikov vojske med njegovim obiskom vojaškega oporišča v El Pau. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Venezuelski predsednik Maduro hodi ob boku obrambnega ministra in predstavnikov vojske med njegovim obiskom vojaškega oporišča v El Pau. FOTO: Reuters

Venezuelski predsednik Nicolás Maduro je sklical vojsko, naj bo pripravljena, če bi ZDA sprožile ofenzivo na venezuelskih tleh, poroča Sputnik. Maduro je sicer ZDA večkrat posvaril pred nevmešavanjem v trenutno politično krizo v tej latinskoameriški državi.  

Poziv vojski je Maduro naslovil v govoru v vojaškem oporišču na severozahodu države, kjer je ob njem stal obrambni minister Vladimir Padrino. Vojsko je tako pozval, naj bo »pripravljena na obrambo domovine z orožjem, če bi si nekega dne ameriški imperij upal dotakniti to sveto zemljo«, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Do poziva prihaja potem, ko je ta teden ameriški državni sekretar Mike Pompeo opozoril Caracas na možnost ameriškega vojaškega posredovanja v Venezueli. Kljub pogostemu omenjanju možnosti vojaškega posredovanja se je sicer Washington doslej omejil na sankcije proti glavnim predstavnikom Madurovega režima in državnemu naftnemu podjetju PDVSA.

Nasprotnica predsednika Madure na protestih v eni izmed sosesk v Caracasu. FOTO: Ronaldo Schemidt/AFP
Nasprotnica predsednika Madure na protestih v eni izmed sosesk v Caracasu. FOTO: Ronaldo Schemidt/AFP


V torek je venezuelski opozicijski voditelj Juan Guaido svoje rojake pozval, naj predsedniku Nicolasu Maduru zadajo odločilni udarec. FOTO: Ronaldo Schemidt/AFP
V torek je venezuelski opozicijski voditelj Juan Guaido svoje rojake pozval, naj predsedniku Nicolasu Maduru zadajo odločilni udarec. FOTO: Ronaldo Schemidt/AFP
Vodja opozicije, samooklicani začasni predsednik Venezuele Juan Guaidó je danes pozval k novim protestom v prizadevanjih, da bi na svojo stran za odstavitev Madura pridobil tudi vojsko, kar pa mu do zdaj ni uspelo.

Guaido je tako pozval k »mirnemu« pohodu proti vojašnicam, da bi tamkajšnje vojake prepričali, naj jih podprejo. V torek je napovedal začetek končne faze za odstavitev Madura. V letalskem oporišču v Caracasu je – obdan z vojaškimi oficirji – oborožene sile zaprosil za podporo pri »končni fazi« revolucije. A dan kasneje je moral priznati, da na svojo stran ni dobil dovolj vojaških funkcionarjev, da bi lahko strmoglavil Madura. Tako do drugega, kot do večjih protestov, na katerih je sicer prišlo tudi do nasilja in smrtnih žrtev med protestniki, ni prišlo. 

Med tem pa je ameriški državni sekretar Mike Pompeo Venezuelce pozval, da je zdaj pravi čas za tranzicijo in da jim bo kot partner na tej poti stal tudi Washington. »ZDA je na vaši strani v vašem iskanju svobode in demokracije. Vaš pogum in glasovi bodo Venezuelo popeljali na pravo pot svobode in blaginje,« je med drugim dejal Pompeo.


 

Preberite še:

Komentarji: