Madžarska bo sporne protievropske plakate zamenjala prihodnji teden

Sporne plakate naj bi zamenjali z novimi, ki bodo posvečeni nedavno predstavljenim načrtom za zaščito družin.
Fotografija: V plakatni kampanji je ob milijarderju Georgeu Sorosu tarča napadov tudi predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker. Foto: Tamas Kaszas/Reuters
Odpri galerijo
V plakatni kampanji je ob milijarderju Georgeu Sorosu tarča napadov tudi predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker. Foto: Tamas Kaszas/Reuters

Madžarska vlada je danes sporočila, da bo prihodnji teden zamenjala sporne protievropske plakate, zaradi katerih je Evropska ljudska stranka (EPP) madžarski vladajoči stranki Fidesz zagrozila z izključitvijo.

Na vprašanje v zvezi z ultimatom vodje politične skupine EPP v Evropskem parlamentu Manfreda Webra, ki je od madžarskega premierja Viktorja Orbána zahteval konec kampanje proti Bruslju, je šef kabineta madžarskega premierja Gergely Gulyas povedal, da bodo plakate prihodnji teden zamenjali z novimi, ki bodo posvečeni nedavno predstavljenim načrtom za zaščito družin.

Weber je pozdravil napoved Budimpešte. »Odstranitev plakatov je dober znak, kar je bila ena od zahtev, ki sem jih postavil ta teden,« je dejal. Gulyas pa je ponovil, da si Fidesz želi ostati v EPP in »se ne pogaja z radikalnimi strankami v Evropskem parlamentu«.

Madžarski premier je partnerske stranke v EPP razburil z medijsko kampanjo proti ameriškemu milijarderju Georgeu Sorosu in predsedniku evropske komisije Jean-Claudu Junckerju, ker da podpirata nezakonite migracije. Fidesz je objavil plakate, na katerih sta Soros in smehljajoči se Juncker, zraven pa napis: »Tudi vi imate pravico vedeti, kaj pripravlja Bruselj.«

Evropska komisija je kampanjo ostro obsodila. Vodja politične skupine EPP in njen spitzenkandidat na evropskih volitvah Weber je Orbanu v torek postavil tri pogoje za obstanek njegovega Fidesza v EPP: konec kampanje proti Bruslju, opravičilo in delovanje Srednjeevropske univerze v Budimpešti.

Izključitev Fidesza je uradno zahtevalo najmanj 13 strank iz desetih držav, ki so članice te desnosredinske evropske stranke, kar je zadostna podpora za izključitev kake stranke. Za sprožitev postopka izključitve iz EPP mora to uradno zahtevati sedem strank članic iz petih različnih držav.

Med članicami EPP, ki zahtevajo izključitev Fidesza, ni nobene slovenske stranke. V SDS in SLD izključitvi nasprotujejo, NSi pa bo predlagala zamrznitev članstva.

Skupščina EPP bo o izključitvi Fidesza po napovedih razpravljala na svojem srečanju 20. marca. Po navedbah virov v EPP bosta na mizi dve možnosti – izključitev Fidesza ali zamrznitev članstva. Odločitev mora biti sprejeta z absolutno večino prisotnih.

EPP ima v evropskem parlamentu največjo politično skupino z 217 od skupno 751 poslancev. V tej evropski stranki so glavne desnosredinske stranke, tudi krščansko demokratska unija (CDU) nemške kanclerke Angele Merkel ter francoski Republikanci.

Preberite še:

Komentarji: