»Mafija ima otroke na univerzah«

Nagrajenega italijanskega preiskovalnega novinarja Sandra Ruotola že štiri leta na vsakem koraku spremljajo varnostniki.
Fotografija: Mafija svojih obsodb nikoli ne prekliče. FOTO: Mario Laporta/AFP
Odpri galerijo
Mafija svojih obsodb nikoli ne prekliče. FOTO: Mario Laporta/AFP

»Italijanska vlada se ne zaveda, da je mafija vraščena v vse pore družbe,« je v pogovoru za Primorski dnevnik dejal preiskovalni novinar Sandro Ruotolo, ki ga že štiri leta na vsakem koraku spremljajo varnostniki. Ta konec tedna je v Ronkah prejel nagrado novinarskega festivala, ki ima ime po umorjeni malteški novinarki Daphne Caruana Galizia.

»Danes so mafijci v upravnih svetih družb in njihovi otroci imajo univerzitetno izobrazbo,« pravi Ruotolo, ki je bil več let televizijski novinar – zaslovel je zlasti v informativnih oddajah Micheleja Santora –, danes pa piše za spletno stran Fanpage.it. Kot poudarja, so domena mafije zdaj razpisi, zlasti gradbena dela.

Po njegovih besedah je zato italijanski parlament prejšnji teden naredil veliko uslugo organiziranemu kriminalu, ko je omilil pravila o podizvajalcih. »S sistemom podizvajalcev se mafija bajno okoristi,« je poudaril. Ruotolo italijanskemu notranjemu ministru in podpredsedniku vlade Matteu Salviniju (Liga) očita, da je povsem nesposoben, italijanski vladi na splošno pa zameri, da ne vlaga dovolj v varnost.

Ruotola pri 64 letih spremljajo varnostniki, vse odkar mu je pred štirimi leti vodja kriminalnega klana Casalesi Michele Zagaria izrekel smrtno obsodbo. Mafija pa svojih obsodb nikoli ne prekliče.

Komentarji: