Majhna verjetnost, da je šlo za ločen napad

Združeno kraljestvo: Britanska vlada je o novim primerom zastrupitve z živčnim strupom obvestila OPCW

Objavljeno
05. julij 2018 11.13
Posodobljeno
05. julij 2018 16.50
Police officers guard the entrance to a housing estate on Muggleton Road, after it was confirmed that two people had been poisoned with the nerve-agent Novichok, in Amesbury, Britain, July 5, 2018. REUTERS/Henry Nicholls Foto Henry Nicholls Reuters
Jure Kosec
Jure Kosec
Potrditev dveh novih primerov zastrupitve z živčnim strupom v Združenem kraljestvu, štiri mesece po tem, ko sta za posledicami stika z isto snovjo hudo zbolela nekdanji ruski agent Sergej Skripal in njegova hči, kaže, kako nevarnost za prebivalstvo nikoli ni povsem izginila.  
Jure Kosec
Metropolitanska policija je v sredo zvečer potrdila, da sta bila moški in ženska, identificirana kot 45-letni Charlie Rowley in 44-letna Dawn Sturgess, ki so ju v soboto nezavestna našli na njunem domu v Amesburyju, izpostavljena istemu živčnemu strupu iz družine novičok kot Sergej in Julija Skripal. Par vse od takrat leži v kritičnem stanju v bolnišnici v bližnjem Salisburyju, policijska preiskava njune zastrupitve pa do včeraj ni odkrila nobenih dokazov, na podlagi katerih bi lahko sklepali, da sta bila tarči poskusa umora.

Ostanki živčnega strupa

Preiskovalci po navedbah predstavnikov britanskega notranjega ministrstva zastrupitve ne obravnavajo kot ločen napad, ampak predpostavljajo, da sta Rowley in Sturgessova podlegla ostankom živčnega strupa, s katerim je bil marca izveden poskus atentata na Skripalova. Eden vodilnih britanskih strokovnjakov za kemično orožje Hamish De Bretton Gordon je v intervju za BBC pritrdil domnevam preiskovalcev, da gre pri tokratni zastrupitvi po vsej verjetnosti za ostanke strupa, s katerim se je poskušalo ubiti Sergeja in Julijo Skripal. Po njegovih besedah je kemično orožje, ki je bilo prvič proizvedeno v Sovjetski zvezi v osemdesetih letih prejšnjega stoletja, izjemno obstojno.
Amesbury se nahaja le nekaj kilometrov stran od Salisburyja, kamor sta Rowley in Sturgessova v petek, dan pred zastrupitvijo, odšla po nakupih. Kljub temu, da živčni strup po stiku s kožo začne učinkovati že v nekaj minutah, je par simptome zastrupitve začel kazati šele dan kasneje. Po poročanju britanskih medijev so v bolnišnico sprva odpeljali 44-letno mati treh otrok, nekaj ur zatem pa so vanjo sprejeli še njenega leto dni starejšega partnerja.
Kje natanko sta prišla v stik z novičokom, ostaja uganka, na katero bodo preiskovalci težko našli odgovor. Dejstvo pa je, da več milijonov funtov vredna čistilna akcija, ki so jo po napadu v Salisburyju opravile pristojne službe, da bi iz okolja odstranile morebitne ostanke živčnega strupa, ni bila uspešna.

Novo zaostrovanje spora

Predstavniki britanske vlade so se včeraj trudili pomiriti lokalno prebivalstvo pred resnostjo grožnje, ki jo za varnost predstavljajo morebitni ostanki strupa, toda nevarnosti novih zastrupitev niso mogli povsem izključiti. Strokovnjaki iz vladne agencije za javno zdravje (PHE) so pozvali prebivalce mesta, naj se na prostem ne dotikajo uničenih oziroma neznanih predmetov.
Britanska vlada je tako kot v primeru zastrupitve Skripalovih o incidentu včeraj obvestila Organizacijo za prepoved kemičnega orožja (OPCW), katere strokovnjaki so potrdili, da je bilo med napadom v Salisburyju dejansko uporabljeno kemično orožje. Britanski notranji minister Sajid Javid je v nastopu pred parlamentom pozval Rusijo, da ustrezno pojasni oba primera zastrupitve s kemičnim orožjem in zagotovil, da se bo Velika Britanija zoperstavila vsem dejanjem, ki neposredno ogrožajo njeno varnost.
Diplomatski spor med Londonom in Moskvo, ki je dosegel vrhunec z množičnim izgonom ruskih diplomatov iz večine zahodnih držav, se utegne že kmalu znova zaostriti, sploh če bo Združeno kraljestvo sprožilo novo preiskavo incidenta v okviru OPCW. Rusija še vedno odločno zanika kakršno koli odgovornost za napad v Salisburyju. Predstavniki ruske vlade so Združeno kraljestvo včeraj znova obtožili podanja lažnih obtožb in vztrajali, da se bo morala britanska vlada zanje nekoč opravičiti.