Makedonija na pragu članstva v Natu

Grški parlament bo v sredo zaradi sporazuma s Skopjem glasoval o zaupnici vladi premiera Aleksisa Ciprasa.
Fotografija: Makedonski premier Zoran Zaev je po potrditvi sporazuma z Grčijo čestital poslancem. FOTO: Tomislav Georgiev/Reuters
Odpri galerijo
Makedonski premier Zoran Zaev je po potrditvi sporazuma z Grčijo čestital poslancem. FOTO: Tomislav Georgiev/Reuters

Grški premier Aleksis Cipras bo v sredo najverjetneje preživel glasovanje o zaupnici. Nacionalisti bodo najbrž tako kot v Makedoniji tudi v Grčiji potegniti kratko. Zahod je namreč trdno odločen, da mora imeti proces implementacije sporazuma o imenu med Skopjem in Atenami srečen konec.

Če bi proces pogorel, bi Makedonija ostala v čakalnici EU in Nata. Takšen razplet dogodkov bi okrepil secionistične težnje Albancev, ki bi hoteli na svoje. To bi lahko vodilo v razkosanje ali razpad države, ki bi postala generator nestabilnosti na Balkanu. Zato Makedoniji članstvo v Natu ne bi smelo pobegniti, medtem ko bo EU še naprej ostala oddaljen cilj. To za vlado premiera Zorana Zaeva tudi pomeni, da se bodo morali lotiti konkretnih reform in se spopasti s korupcijo in klientelizmom.


Zavračanje imena Makedonija


Vodja grške desne nacionalistične koalicijske stranke Neodvisni Grki (Anel) Panos Kamenos, ki je v nedeljo odstopil s položaja obrambnega ministra in napovedal izstop stranke iz vladajoče koalicije, je povzročil vladno krizo. Ta najverjetneje ne bo vplivala na sporazum Skopja z Atenami o rešitvi spora o imenu Makedonije.

Cipras se je pripravil na takšen scenarij. Izstop iz vlade, če bo sporazum o imenu z Makedonijo prišel v parlament, je Kamenos napovedal že avgusta lani. Kot je pojasnil, ne bo sprejel nobene kompromisne rešitve, ki bo vsebovala ime Makedonija. Kamenos je napovedal pritožbo na vrhovno sodišče, če bo to potrebno, svoje privržence pa bo pozval na ulice. Največje demonstracije proti temu, da bi vlada v pogajanjih privolila, da bi bilo v imenu Makedonije ime istoimenske grške pokrajine, so bile v Atenah februarja lani. Po podatkih organizatorjev se je zbralo 1,5 milijona, po podatkih policije pa 140.000 ljudi.

Vladajoča koalicija ima tesno večino 152 poslancev v 300-članskem grškem parlamentu, od katerih ima Ciprasova leva stranka Siriza 145 poslanskih sedežev, sedem pa Kamenosov Anel. Za ratifikacijo sporazuma v grškem parlamentu je potrebna navadna večina najmanj 151 poslancev.


Predčasne volitve v Grčiji


Čeprav Anel vseskozi nasprotuje sporazumu, Kamenos pa je večkrat zahteval referendum, Cipras zagotavlja, da ima potrebno parlamentarno večino za potrditev sporazuma, ki sta ga Grčija in Makedonija podpisala 17. junija lani ob grški obali Prespanskega jezera. Po odstopu Kamenosa je Cipras napovedal, da ga bo na funkciji zamenjal načelnik generalštaba grške vojske Evangelos Apostolakis, in glasovanje o zaupnici vladi. V parlamentu, ki bo jutri začel razpravo o zaupnici njegovi vladi, glasovanje pa naj bi bilo v sredo, Cipras računa na podporo neodvisnih poslancev in manjših strank, kot je socialno-liberalna stranka To Potami.

Nemara je Cipras pridobil manjkajoče glasove za ratifikacijo sporazuma tudi med poslanci stranke Anel. Te nevarnosti se zaveda tudi Kamenos, ki je poudaril, da naj na glasovanju o zaupnici vsak glasuje po svoji vesti, vendar naj se tisti, ki bodo poskušali svoj glas prodati za funkcijo v vladi, zavedajo, da jih bodo izključili iz stranke. Zagata je ta, da Kamenos potrebuje najmanj pet poslancev v parlamentu, če hoče ohraniti poslanski klub, tako da vseh ne more izključiti.

Najverjetneje gre za krepitev pozicij pred predčasnimi ali rednimi volitvami, ki bodo jeseni, po njih pa bi lahko Cipras in Kamenos znova sodelovala. Proti kompromisni rešitvi spora o imenu je tudi konservativni vodja opozicije Kiriakos Micotakis, tako da Ciprasu, tudi če bo dobil zaupnico, ne bo preostalo drugega kot razpis izrednih volitev, če bo sporazum s Skopjem padel v parlamentu. Po mnenju analitikov Cipras, ne glede na izid glasovanja o zaupnici in prespanski sporazum, ne bo čakal na redne volitve.
 

Preberite še:

Komentarji: