Makedonska zgodba o uspehu v čakalnici EU in Nata

Premier Zoran Zaev v Sloveniji: Po mnenju slovenskih visokih predstavnikov EU ne sme pustiti Severne Makedonije na cedilu
Fotografija: Zoran Zaev pričakuje, da bo Severna Makedonija junija le dobila datum za začetek pristopnih pogajanj z EU. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Zoran Zaev pričakuje, da bo Severna Makedonija junija le dobila datum za začetek pristopnih pogajanj z EU. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Ljubljana – Premier Severne Makedonije je pred današnjim uradnim obiskom v Sloveniji v organizaciji inštituta Ifimes včeraj predaval o makedonski zgodbi o uspehu. Ta je bila možna tudi po zaslugi Slovenije, ki vseskozi podpira njena prizadevanja za vstop v Nato in EU.

Slovenski visoki predstavniki so že večkrat poudarili, da EU ne sme pustiti Severne Makedonije na cedilu in da bi ji morala na vrhu, ki bo 20. in 21. junija, sporočiti datum za začetek pristopnih pogajanj. To upa tudi premier Zoran Zaev, ki je včeraj povedal, da se zavedajo, da je članstvu v EU oddaljen cilj, pričakujejo pa, da bodo dobili priložnost.


Ključna rešitev sporov s sosedi


Kot je pojasnil, vse parlamentarne stranke in več kot 75 odstotkov prebivalstva podpira prizadevanja Severne Makedonije, da bi postala članica EU. Po evropskih volitvah lahko le čakajo, kaj se bo zgodilo v novi evropski komisiji. Ali bo Severno Makedonijo in Zahodni Balkan uvrstila na agendo širitve EU ali ne? Zaev upa, da bo Severna Makedonija že letos postala 30. članica Nata.

Na povabilo predsednika vlade Marjana Šarca se bo Zaev udeležil tudi poslovne konference, ki jo organizira Gospodarska zbornica Slovenije. Severna Makedonija je na četrtem mestu med državami, kamor Slovenija vlaga največ. Skupna blagovna menjava, ki je v letu 2018 znašala 307 milijonov evrov, v zadnjih letih rahlo raste, predvsem na račun uvoza.

Na predavanju je Zaev predstavil kratko zgodovino makedonske zgodbe o uspehu. Kot je izpostavil, so presegli veliko politično krizo v državi, ki je doživela vrhunec 27. aprila 2017 z nasilnim vdorom v parlament po izvolitvi Talata Xhaferija za predsednika sobranja. Prvi korak k rešitvi sporov s sosedi je bil dogovor o partnerstvu med Bolgarijo in Makedonijo, ki sta ga sklenila z bolgarskim premierom Bojkom Borisovom. Sledil je prespanski sporazum z Grčijo, ki je Severni Makedoniji odprl vrata v Nato in EU. Zaev je še poudaril, da so uspešno izpeljali tudi predsedniške volitve, na katerih je slavil kandidat vladajoče koalicije Stevo Pendarovski, ki ga je podprla multietnična koalicija.


Metla v socialdemokratskih vrstah


Zaev je izrazil upanje, da bosta srbski in kosovski predsednik, Aleksandar Vučić in Hashim Thaçi, nadaljevala dialog o normalizaciji odnosov med državama, ki vplivajo na vse v regiji. Po njegovem ideja o zamenjavi ozemelj po etnični pripadnosti ni niti dobra niti izvedljiva.

Na sončno stran Alp je Zaev prišel dan po čistki v njegovi socialdemokratski stranki (SDSM), ki jo je napovedal po prvem krogu predsedniških volitev. V okviru tako imenovane operacije metla je centralni odbor SDSM razrešil celoten izvršni odbor, vseh šest podpredsednikov in generalnega sekretarja. Funkcije so izgubili prvokategorniki, kakršen je notranji minister Oliver Spasovski, ohranila pa jo je le namestnica predsednika stranke Radmila Šekerinska. Sledile bodo tudi spremembe v vladi, iz katere bodo leteli najmanj trije ministri. Zaev čaka le še odgovor prvaka koalicijske albanske stranke DUI Alija Ahmetija. Kot je poudaril, so začeli v lastnih vrstah, izpolnili pa bodo tudi obljubo o spremembah, ki so jo dali ljudem, nezadovoljnim z vlado.

Komentarji: