Malteški poslovnež obtožen sokrivde pri umoru novinarke

Yorgena Fenecha so obtožili sostorilstva pri umoru preiskovalne novinarke Daphne Caruana Galizia leta 2017. Poslovnež vse obtožbe zanika.
Fotografija: FOTO: AFP
Odpri galerijo
FOTO: AFP

Malteški poslovnež Yorgen Fenech je uradno obtožen vpletenosti pri umoru malteške preiskovalne novinarke Daphne Caruana Galizia, poroča BBC. Fenech krivde ni priznal, na sodišču v malteški prestolnici Valeti so bili prisotni tudi svojci umorjene novinarke.

Preiskava smrti Caruane Galizie je pretresla otoško vlado. Premier Joseph Muscat je pod pritiskom, da odstopi.

Še tri osebe čakajo na sojenje zaradi umora Galizie v bombnem napadu z avtomobilom, vendar se policisti preiskavo zdaj osredotočajo na to, kdo je ukazal njen umor in zakaj.



Fenecha so prejšnji teden aretirali zaradi suma vpletenosti v umor novinarke, medtem ko je z jahto hotel zapustiti Malto. Klobčič skrivnosti okrog naročenega umora novinarke, ki je bila velik trn v peti malteške vlade in je umrla leta 2017 v avtomobilu, ki ga je raznesla daljinsko sprožena bomba, se je tako začel razpletati. V ponedeljek je že odstopil vodja kabineta predsednika vlade Keith Schembri, ki so ga nato v torek aretirali, zaslišali in izpustili. Odstopila sta tudi gospodarski minister Chris Cardona, ki sicer zatrjuje, da ni nikakor povezan z umorom novinarke in da je odstopil v nacionalnem interesu, in minister za energetiko Konrad Mizzi, ki prav tako zanika vpletenost v zadevo. 
 

Fenech ponudil informacije, vlada jih noče


Toda prav informacije o vpletenosti Schembrija, Cardone in Mizzija v umor novinarke je ponudil Yorgen Fenech v zameno za imuniteto, a ga je vlada zavrnila in je nadaljevala preiskavo proti njemu, danes pa so ga tudi uradno obtožili sokrivde pri umoru novinarke.
 

Preberite še:

Komentarji: