Malteški poslovnež obtožen sokrivde pri umoru novinarke

Yorgena Fenecha so obtožili sostorilstva pri umoru preiskovalne novinarke Daphne Caruana Galizia leta 2017. Poslovnež vse obtožbe zanika.

Objavljeno
30. november 2019 22.05
Posodobljeno
30. november 2019 22.21
FOTO: AFP
Be. B.
Be. B.
Malteški poslovnež Yorgen Fenech je uradno obtožen vpletenosti pri umoru malteške preiskovalne novinarke Daphne Caruana Galizia, poroča BBC. Fenech krivde ni priznal, na sodišču v malteški prestolnici Valeti so bili prisotni tudi svojci umorjene novinarke.

Preiskava smrti Caruane Galizie je pretresla otoško vlado. Premier Joseph Muscat je pod pritiskom, da odstopi.

Še tri osebe čakajo na sojenje zaradi umora Galizie v bombnem napadu z avtomobilom, vendar se policisti preiskavo zdaj osredotočajo na to, kdo je ukazal njen umor in zakaj.

Fenech je sicer na Malti znana oseba, bil je namreč šef poslovne skupine Tumas in direktor energetskega podjetja Electrogas, a kot navaja BBC, je pred kratkim odšel s teh položajev.

Lani so ugotovili, da je bil Fenech tudi lastnik misterioznega podjetja 17 Black, ki je bil registriran v Dubaju. Podjetje pa je bilo tudi na seznamu panamskih dokumentov, prav o 17 Black pa je Galizia pisala osem mesecev preden je bila umorjena.


Fenecha so prejšnji teden aretirali zaradi suma vpletenosti v umor novinarke, medtem ko je z jahto hotel zapustiti Malto. Klobčič skrivnosti okrog naročenega umora novinarke, ki je bila velik trn v peti malteške vlade in je umrla leta 2017 v avtomobilu, ki ga je raznesla daljinsko sprožena bomba, se je tako začel razpletati. V ponedeljek je že odstopil vodja kabineta predsednika vlade Keith Schembri, ki so ga nato v torek aretirali, zaslišali in izpustili. Odstopila sta tudi gospodarski minister Chris Cardona, ki sicer zatrjuje, da ni nikakor povezan z umorom novinarke in da je odstopil v nacionalnem interesu, in minister za energetiko Konrad Mizzi, ki prav tako zanika vpletenost v zadevo. 
 

Fenech ponudil informacije, vlada jih noče


Toda prav informacije o vpletenosti Schembrija, Cardone in Mizzija v umor novinarke je ponudil Yorgen Fenech v zameno za imuniteto, a ga je vlada zavrnila in je nadaljevala preiskavo proti njemu, danes pa so ga tudi uradno obtožili sokrivde pri umoru novinarke.