Manfreda Webra kronali za vodilnega kandidata EPP

K pričakovani zmagi ljudske stranke na evropskih volitvah bo svoj delež prispevel tudi Viktor Orbán.
Fotografija: Bavarec Manfred Weber je gladko premagal finskega tekmeca Alexandra Stubba. FOTO: Lehtikuva/Reuters
Odpri galerijo
Bavarec Manfred Weber je gladko premagal finskega tekmeca Alexandra Stubba. FOTO: Lehtikuva/Reuters

Bruselj – Na kongresu desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP) v Helsinkih presenečenja ni bilo. Za njihovega kandidata za naslednika Jean-Clauda Junckerja na položaju predsednika evropske komisije so izbrali bavarskega konservativca Manfreda Webra.

Dinamični in retorično izpiljeni Webrov tekmec, nekdanji finski premier Alexander Stubb, je sicer vodil intenzivno kampanjo in predstavljal bolj liberalno navdihnjeni program, a znotraj struktur EPP ni imel veliko zaslombe.

»Kampanja se začenja danes v Helsinkih,« je Weber razglasil po zmagi. V EPP imajo po njegovih besedah veliko pokazati, saj da je bilo v zadnjih letih pod njihovim vodstvom v EU narejenega veliko dobrega. Sam se predstavlja kot graditelj mostov, ki povezuje različne skupine. »Je absolutno fantastičen človek,« je po porazu povedal Stubb. Veseli ga, da na poti na evropske volitve lahko stoodstotno stoji za Webrom.  


Podpora Merklove, Orbána, Janše


Weber je na glasovanju dobil 492, Stubb pa 127 glasov. Bavarec je imel na svoji strani evropske premiere iz vrst EPP, od nemške kanclerke Angele Merkel do predsednika madžarske vlade Viktorja Orbána. Podprle so ga slovenske stranke iz družine EPP (SDS, NSi, SLS). Predsednik SDS Janez Janša je v Helsinkih govoril o obrambi evropske civilizacije. 

Vprašanje Orbána – zaradi ravnanja njegove vlade je evropski parlament predlagal postopek po 7. členu proti Madžarski – je sicer breme za EPP, a ne preveliko. Znamenj, da bi se mu v EPP odrekli, ni. Tudi sam Madžar se v tej politični družini dobro počuti.


»Krščanski demokrat ni strpen do ksenofobije«


Kljub temu je bilo nekaj pomenljivih znamenj. »Če ne maraš svobodnega tiska, če si strpen do ksenofobije, homofobije, nacionalizma in antisemitizma, potem nisi krščanski demokrat,« je na kongresu povedal predsednik evropskega sveta, Poljak Donald Tusk, ki prihaja iz vrst EPP. Madžara in njegovih somišljenikov sicer ni omenjal.

Podobna merila so v Tuskovih očeh nespoštovanje vladavine prava in neodvisnega sodstva pa postavljanje države in naroda nad svobodo in dostojanstvo posameznika, podpora Vladimirju Putinu, in zagovarjanje zamenjave zahodnega modela liberalne demokracije z vzhodnim modelom avtoritarne demokracije. 

 »Na preizkušnji na volitvah ne bodo koristi in službe, ampak varovanje temeljnih vrednot. Kajti brez njih naša zmaga ne bo imela smisla,« je prepričan Tusk.
 

»Ne smemo slaviti Marxa in Castra«


Madžarski premier je v Helsinkih opozoril na napake EPP v zadnjih letih. »Moramo prevzeti odgovornost, da Britancev nismo obdržali notri in migrantov pustili zunaj,« je povedal. Opozoril je, da je EPP leta 2011 imela 16 predsednikov vlad in držav, danes pa jih ima še šest. Obregnil se je tudi ob Junckerja: »Pozabimo nesmisle, kot je slavljenje Fidela Castra in Karla Marxa. Bolje je, če prepustimo takšne odmike socialistom,« je prepričan Orbán.

Čeprav je Weber postal vodilni kandidat za predsednika evropske komisije, je negotovo, ali bo kljub pričakovani zmagi EPP lahko prevzel Junckerjev položaj.



V več državah članicah, tudi v uradnih stališčih Slovenije, je precej nasprotovanj takšnemu sistemu imenovanja prihodnjega predsednika evropske komisije. Tudi v skupini liberalcev (ALDE) predvidoma sploh ne bodo imeli svojega vodilnega kandidata. Francoski predsednik Emmanuel Macron, ki se pogovarja o volilnem sodelovanju z njimi, je proti temu sistemu. Tako na koncu utegne prevladati drugačna politična kombinatorika.  

Vodilni kandidat socialistov na evropskih volitvah bo prvi podpredsednik evropske komisije, Nizozemec Frans Timmermans. Med šibkimi stranmi Webra so pomanjkljive izkušnje, saj še nikoli ni bil na izvršilni funkciji v vladi. Zadnja štiri leta je vodja poslanske skupine EPP v evropskem parlamentu.  
 

Komentarji: