Matere iz Srebrenice: Mladić bi moral goreti v peklu

Prvo zaslišanje Ratka Mladića so spremljale tudi matere iz Srebrenice.

Objavljeno
03. junij 2011 14.35
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Srebrenica − V spominskem centru v Potočarih, kjer je pokopanih več kot 4500 žrtev srebreniškega pokola, se je danes zbralo 20 mater iz Srebrenice, ki so pred televizijskim sprejemnikom v živo spremljale prvo zaslišanje nekdanjega poveljnika vojske bosanskih Srbov Ratka Mladića.

Ko se je ta pojavil pred Mednarodnim sodiščem za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije, se je na skupino žensk spustila tišina. Nato je ena od njih zašepetala: »Upam da bo gorel v peklu.« »Če bi mu le lahko sodili tukaj. Rada bi videla, da bi ga pripeljali sem, kjer bi ga raztrgali na koščke,« je dodala.

»Prav je, da mu sodijo, pa čeprav je pozno. Na sodišču bi se moral pojaviti že dolgo nazaj,« pa je dejala Nura Alispahić, ki si je pred nekaj leti na televiziji lahko ogledala umor svojega sina Azmira, ki so ga posneli pripadniki srbskih paravojaških enot. »Gledala sem poročila, na katerih so napovedali: 'videli boste nekaj, kar ni videl še nihče, matere bodo prepoznale sinove in sestre brate,'« se spominja. »Videla sem ga [sina], ki je stopil iz tovornjaka in zavpila proti televiziji: 'Ne ubijte ga!'« dodaja.

Ratka Mladića, dolgo najbolj iskanega haaškega ubežnika v Evropi, so srbske oblasti pred dobrim tednom dni po skoraj 16 letih na begu aretirale prejšnji teden v vasi Lazarevo. Obtožnica Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije ga med drugim bremeni snovanja srebreniškega pokola in 44-mesečnega obleganja Sarajeva. Potem ko je srbsko sodišče odločilo, da ga bodo izročili haaškemu sodišču in je pravosodna ministrica podpisala odlok o izročitvi, so ga na Nizozemsko prepeljali v torek. Prvič so ga zaslišali ravno danes.