V karanteni na križarki Diamond Princess trije slovenski pari

Znakov okužbe ne kažejo, je potrdilo slovensko zunanje ministrstvo. Medtem je število odkritih primerov okužb na ladji zraslo na 61.
Fotografija: Okužene potnike z ladje evakuirajo v bolnišnično oskrbo, število 61 okuženih s koronavirusom, so, kot poroča AFP, potrdili na japonskem ministrstvu za zdravstvo. FOTO: Kazuhiro Nogi/AFP
Odpri galerijo
Okužene potnike z ladje evakuirajo v bolnišnično oskrbo, število 61 okuženih s koronavirusom, so, kot poroča AFP, potrdili na japonskem ministrstvu za zdravstvo. FOTO: Kazuhiro Nogi/AFP

Na križarki Diamond Princess, na kateri je od vplutja v japonske vode v ponedeljek v karanteni okoli 3700 ljudi, od teh okoli 2600 potnikov, ostali so člani posadke, je tudi šest Slovencev, so nam potrdili na slovenskem zunanjem ministrstvu, na katerem situacijo spremljajo preko slovenskega veleposlaništva na Japonskem, ki ga vodi Ana Polak Petrič.

Gre za šest slovenskih državljanov, ki so potniki, ne člani posadke, znakov okužbe ne kažejo. Veleposlaništvo v Tokiu je z njimi v stikih, sodeč po teh so v dobrem stanju.

Vodja konzularne službe na ministrstvu za zunanje zadeve Andrej Šter je dopoldan posredoval podatek, da gre za slovenske turiste, tri pare, med njimi ni otrok. Zdravstvena skrb za ljiudi na križarki je v pristojnosti japonskih oblasti. Šter je napovedal, da bo ministrstvo slovenskim državljanom pomagalo pri vrnitvi domov. Ali se bodo pri tem srečali z dodatni omejevalnimi ukrepi, ni mogel napovedovati, zlasti to velja glede prehodov mednarodnih letališč. Sicer je ocenil, da je za potnike na križarki dobro poskrbljeno.





Kot poroča mednarodni tisk, je sicer medtem število odkritih primerov okužbe s koronavirusom na ladji, zasidrani v pristanišču v Jokohami, zraslo na 61. Okužene potnike z ladje evakuirajo v bolnišnično oskrbo, njihovo število so, kot poroča AFP, potrdili na japonskem ministrstvu za zdravstvo.



Kot je povedal zdravstveni minister Kacunobu Kato, jih zdravijo v različnih japonskih prefekturah. Med okuženimi so večinoma Japonci, teh je 21, pa tudi Američani, Kanadčani, Avstralci, Argentinec in Britanec.

Doslej so teste opravili pri majhnem številu ljudi, pri le 273, a jih bodo razširili. Po besedah ministra je zdravstveno stanje ene izmed evakuiranih oseb, pri katerih je bil test pozitiven, resno.

FOTO: Kim Kyung Hoon/Reuters
FOTO: Kim Kyung Hoon/Reuters


Preplah na Diamond Princess, na kateri se je luksuzno križarjenje spremenilo v nočno moro potnikov in posadke, je pred dnevi sprožilo odkritje, da so pri enem izmed potnikov, osemdesetletniku, ki je potoval na ladji in se 25. januarja izkrcal v Hongkongu, okužbo potrdili. Karantena na ladji naj bi trajala do 19. februarja.

Še ena ladja za križarjenje z okoli 1800 ljudmi na krovu je od srede tudi pred obalo Hongkonga. Okužbo s koronavirusom so doslej potrdili pri treh potnikih s te ladje. Pri treh članih posadke pa so potrdili okužbo z virusom gripe tipa B, zdravijo se v bolnišnici.



FOTO: Kazuhiro Nogi/AFP
FOTO: Kazuhiro Nogi/AFP

Preberite še:

Komentarji: