Med AKK in Merzem napeto pred kongresom stranke

Kongres CDU: Največja nemška stranka se vse bolj ukvarja sama s sabo

Objavljeno
22. november 2019 06.00
Posodobljeno
22. november 2019 06.00
Annegret Kramp-Karrenbauer se za zdaj ni uspelo izrazito profilirati in vzpostaviti lastnega sloga vodenja stranke. Foto AFP
Frankfurt - Največja nemška stranka CDU bo na današnjem kongresu preštevala svoje vrste. V stranki je vse od takrat, ko je kanclerka Angela Merkel predsedniško žezlo stranke predala naprej, napeto. Naslednica Annegret Kramp-Karrenbauer (AKK) se sooča z očitki, da ni dovolj močna figura, da bi lahko postala nova nemška kanclerka. Kritiki se združujejo okoli Friedricha Merza, ki ga je AKK sicer porazila na volitvah za šefa stranke.

CDU se pripravlja na obdobje po Merklovi. Kanclerka je močno zaznamovala stranko in tudi celotno nemško politiko v svojih štirih mandatih na tem položaju in predstavlja težak zalogaj za naslednico ali naslednika. AKK se za zdaj ni uspelo izrazito profilirati in vzpostaviti lastnega sloga vodenja stranke. Tudi zato, ker doslej ni bilo običajno, da bi vrh največje vladajoče stranke in kanclerstvo bila razdeljena med dve osebi. Predsednica CDU ima tako precej težje delo, kot je to veljalo za dosedanje predsednike stranke, ki so bili hkrati tudi kanclerji.

AKK pri tem ne pomaga niti dejstvo, da Merz kljub številnim spravljivim izjavam v ozadju zbira podporo za de facto razpravo o vodstvu stranke. Pa čeprav skozi izbiranje kandidata za kanclerja. Merz namreč meni, da bi moralo o bodočem kandidatu za kanclerja odločati članstvo stranke in da AKK torej ne bi smela biti samoumevna in edina kandidatka. Čeprav tega zadnjega ni povedal neposredno, je jasno, da poskuša Merz sprožiti razpravo o tem, ali je AKK prava za predsednico stranke. Sploh v teh časih, ko ljudskim strankam podpora med volivci upada, AKK pa za zdaj ni pokazala karizme, ki bi pritegnila volivce.
 

Različni pogledi na Huawei


Kako vroče bo na današnjem kongresu stranke, lahko le ugibamo. Govor bosta imela tako AKK kot Merz. V stranki bodo razpravljali o številnih temah, tudi na primer o tem, ali naj država kitajskemu Huaweiu dovoli sodelovanje pri gradnji omrežja 5G. Merklova nasprotuje izključevanju kateregakoli ponudnika, Merz pa je močno skeptičen in prepričan, da bi Huawei lahko predstavljal varnostno tveganje zaradi že znanih obtožb, da omogoča vohunjenje za ljudmi. Vroče bo bržčas tudi okoli vprašanja velike koalicije. To Merz vidi kot šibko, tudi zato, ker SPD pravkar izbira novo dvoglavo vodstvo, od katerega bo precej odvisno, ali bo SPD sploh ostala v koaliciji.

Niti CDU niti nemška politika na splošno sicer ni znana po tem, da bi z lahkoto predčasno razdirala koalicije in se veselila predčasnih volitev, pa vendar, SPD je le še senca same sebe, CDU pa je na zadnjih deželnih volitvah dosegla zelo slabe rezultate. Tudi o tem bodo člani stranke razpravljali danes in v soboto na dvodnevnem kongresu. Razprave o notranjih težavah stranke zagotovo niso dobra popotnica za stranko in to opažajo tako njeni člani kot volivci. Stranka se, kot gre kritika, že predolgo ukvarja z notranjimi razprtijami, predvsem z vprašanjem vodenja.
 

Kako daleč v govoru?


Vsi zato ugibajo, kako daleč bo Merz danes šel v svojem govoru. Bo AKK napadel neposredno ali le po ovinkih? V izjavah pred kongresom je miril, a mu nihče ne verjame, da je kakorkoli pokopal svoje kanclerske ambicije. In v teh ambicijah ni osamljen. Imajo jih tudi drugi vidnejši člani stranke, kar je dodaten dokaz za to, da se AKK v zadnjem letu na čelu stranke ni uspelo dovolj utrditi. A tudi AKK razmer zagotovo ne bo le stoično opazovala. Da ni nedvoumna kandidatka za kanclerko, ji je povsem jasno, zato bi bil povprečen govor na kongresu veliko razočaranje.