Med protesti v Minsku vsaj ena oseba umrla, mnogi so ranjeni

Protesti so izbruhnili že po objavi rezultatov vzporednih volitev. Aleksander Lukašenko bo vodil Belorusijo še šestič zapored.
Fotografija: Po navedbah nekaterih opazovalcev se je v prestolnici Minsk včeraj zbralo okoli 100.000 protestnikov. FOTO: Siarhei Leskiec/AFP
Odpri galerijo
Po navedbah nekaterih opazovalcev se je v prestolnici Minsk včeraj zbralo okoli 100.000 protestnikov. FOTO: Siarhei Leskiec/AFP

Izguba najmanj enega življenja in več deset protestnikov ranjenih. Takšne novice danes prihajajo iz Belorusije, kjer so se po včerajšnji objavi rezultatov vzporednih volitev in napovedi, da bo državo še šestič vodil Aleksander Lukašenko, tisoči zbrali na protestih. Po navedbah nekaterih zgolj v prestolnici Minsk 100.000. 



Protesti so bili tudi drugod po državi, na njih je izbruhnilo tudi nasilje. Po poročanju Reutersa, ki se sklicuje na skupino aktivistov za človekove pravice Viasna (oziroma Spring 96), so spopadi protestnikov s policijo v Minsku zahtevali vsaj eno življenje. 
Tiskovna predstavnica notranjega ministrstva Olga Čemodan je, kot piše STA, zanikala, da bi kdo umrl.

Danes je volilna komisija objavila uradne podatke. Sodeč po teh je Lukašenko zmagal z 80 odstotki. FOTO: Vasilyij Fedosenko/Reuters
Danes je volilna komisija objavila uradne podatke. Sodeč po teh je Lukašenko zmagal z 80 odstotki. FOTO: Vasilyij Fedosenko/Reuters


Enega izmed protestnikov je včeraj povozil policijski kombi. Več deset udeležencev je bilo ranjenih, v Viasni so izjavili tudi, da je oblast zadržala najmanj 300 ljudi. Po poročanju medijev so sicer policisti med protesti uporabili tudi vodne topove, zastraševalne bombe in gumijaste naboje.

FOTO: Sergei Gapon/AFP
FOTO: Sergei Gapon/AFP


Kot smo poročali, so že redke javnomnenjske raziskave, ki so jih naročili »režimski« mediji, napovedovale, da bo tako kot običajno Lukašenko z ogromno prednostjo zmagal že v prvem krogu. Na dosedanjih volitvah je 65-letni Lukašenko vedno zbral več kot tri četrtine glasov, podoben rezultat so mu tokrat namerile tudi vzporedne volitve agencije BelTa, ki je na zadnjih dveh glasovanjih zelo dobro uganila končne uradne izide: 79,7 odstotka glasov.

FOTO: Vasilij Fedosenko/Reuters
FOTO: Vasilij Fedosenko/Reuters


Danes je volilna komisija objavila še uradne podatke. Sodeč po teh je Lukašenko zmagal z 80 odstotki, osrednji kandidatki opozicije Svetlani Tihanovski jih je pripadlo 9,9 odstotka. Tihanovska je žena priljubljenega blogerja Sergeja Tihanovskega, ki se je za kandidaturo odločila, ko so aretirali njenega moža zaradi organiziranja neprijavljenih srečanj z volivci. 

Oblast je že pred volitvami iz tekme izločila tudi druge Lukašenkove izzivalce, ki so imeli vsaj teoretično možnost, da bi ga lahko ogrozili.

FOTO: Siarhei Leskiec/AFP
FOTO: Siarhei Leskiec/AFP

Komentarji: