Za zdaj še brez rešitve, saj se dečki ne morejo potopiti (VIDEO)

Dečki so že slabih 14 dni ujeti v podzemlju. Na pomoč tudi strokovnjaki vesoljskega podjetja SpaceX. 
Fotografija: Reševalci v jamo nosijo potrebščine tako za otroke kot za reševalce. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Reševalci v jamo nosijo potrebščine tako za otroke kot za reševalce. FOTO: Reuters

12 dečkov in njihovega 25-letnega trenerja ponoči po lokalnem času še ne bodo rešili, ker se niso sposobni potopiti. Guverner regije Čiang Raj Narongsak Osotanakorn je, kot navaja BBC, pojasnil, da imajo dovolj moči, da bi prehodili pot, ne morejo pa jo preplavati. Na vprašanje, ali bodo z reševanjem poskusili ponoči, če bo začelo deževati, je odgovoril, da ne, ker se za zdaj še ne morejo potopiti. Dodal je, da so dečki dobro in da je zrak primeren. 

V jamo so v četrtek starši poslali pisma, a guverner še ni mogel potrditi, ali so jih prejeli.

Reševalci so za zdaj izkopali več kot 100 lukenj, da bi našli neposreden vstop v dvorano, v kateri se nahajajo. Nekaj je obetavnih, a oblasti niso prepričane, če jih bodo dosegli na ta način. 


 

Umrl med nameščanjem kisikovih jeklenk


V reševalni akciji so žžal zabeležili prvo smrtno žrtev. Osemintridesetletni Saman Kunan je umrl med nameščanjem kisikovih bomb po jami, da bi bilo tako reševanje čim lažje. 

Med vračanjem s kraja, kjer so ujeti dečki, je izgubil zavest, saj mu je zmanjkalo zraka. Njegov sopotapljač ga je poskušal oživiti, a je bilo prepozno. Umrl je okoli ene ure po lokalnem času. »Njegovo delo je bilo, da dostavi kisik. Ni pa ga imel dovolj za dolgo pot nazaj,« je dejal eden izmed uradnikov. Osemintridesetletnik je zapustil vojsko, a se je tokrat vrnil, da bi pomagal pri akciji, zaradi katere trepeta ves svet. Tajski kralj je sporočil, da ga bodo pokopali s kraljevimi častmi. 



Žalostna novica je dokaz, kako nevarno je reševanje, in še toliko bolj na mestu so opozorila strokovnjakov, da je za neizkušene, prestrašene in šibke dečke, ki so v jami že od 23. junija, potapljaška pot skozi poplavljanje prehode skoraj misija nemogoče.

Reševalci v jamo nosijo potrebščine tako za otroke kot za reševalce. FOTO: Reuters
Reševalci v jamo nosijo potrebščine tako za otroke kot za reševalce. FOTO: Reuters


Kot je znano, je ena izmed idej tudi to, da dečkom, ki so jim v minulih dneh že pokazali nekaj potapljaških veščin, namestijo maske, ki prekrijejo celoten obraz, in se nato v spremstvu z drugimi potapljači podajo na okoli štirikilometrsko pot, ki je na nekaterih mestih do stropa poplavljeno, do izhoda iz jame. Na vprašanje, kako bi otroke potegnili na ta način, če je bila pot usodna že za odraslega človeka, je predstavnik oblasti odgovoril: »Vse moramo poskusiti.« V minulih dneh so oblasti zatrjevale, da ne bodo nikakor tvegali.

Poveljnik enote Apakorn Jukunčev je dejal, da imajo reševalci še vedno dovolj upanja: »Naša morala je na visoki ravni.« Dodal je, da bodo pri reševanju otrok zagotovo še bolj previdni. V akcijo je vpetih več kot tisoč ljudi, pri njej sodelujejo tudi mednarodni strokovnjaki.

Prikaz, kako težko je lahko jamsko reševanje (posnetek ni iz jame Tam Luang, kjer trenutno poteka reševanje):




Kaj je z zrakom?


Številni potapljači poleg ujetih porabljajo zrak v jami in očitno to postaja za reševalce vse večja skrb, zato zdaj napeljujejo petkilometrske cevi za dotekanje zraka. V jami, kjer so dečki, je raven kisika padla na 15 odstotkov, pred tem je bila 21. Tako nizka raven kisika lahko povzroči hipoksijo - pomanjkanje preskrbe s kisikom v tkivih, je izpostavil eden od tajskih zdravnikov. »Sprva smo mislili, da lahko dečki v jami ostanejo dalj časa, zdaj pa so se okoliščine spremenile. Nimamo neomejeno časa,« je dejal novinarjem.
 

In kaj z vremenom?


​Ker se je monsun za nekaj dni umiril, reševalci črpajo vodo iz jam, da bi se morda ujeta trinajsterica na prostost odpravila peš.

Črpalke delajo neprenehoma. FOTO: Reuters
Črpalke delajo neprenehoma. FOTO: Reuters

 
Oblasti delijo malo informacij o načinu reševanja. Ne ve se, kako nizka voda bi bila primerna za ta način reševanja in ali bi to kljub vsemu pomenilo nekaj potopov. Reševalci se do njih prebijajo okoli pet ur (skupna pot do tja in nazaj traja skoraj 11 ur). Včeraj so se pojavila tudi poročila, da se nekateri najstniki počutijo izjemno slabo, saj so močno utrujeni in podhranjeni, čeprav so jim zdaj že dostavili hrano in jih preskrbeli z odejami in grelnimi folijami.

Vreme naj bi se že danes in v prihodnjih dneh močno poslabšalo, jame bo še bolj poplavilo in morda bodo dečki še nekaj mesecev ujeti v podzemlju. Skupino so po devetih dneh od izginotja našli v ponedeljek.

Komentarji: