Medijska vojna Donalda Trumpa

V dvorani za novinarske konference Bele hiše poteklajo ogorčeni spopadi.
Fotografija: Ponedeljkova novinarska konferenca v Beli hiši je bila še posebej burna. FOTO:Mandel Ngan/AFP
Odpri galerijo
Ponedeljkova novinarska konferenca v Beli hiši je bila še posebej burna. FOTO:Mandel Ngan/AFP

New York – Vsakodnevne novinarske konference ameriškega predsednika o zdravstveni krizi zaradi covida-19 so že doslej pogosto zaznamovali glasni toni in medsebojna obtoževanja, zdaj pa je Donald Trump svoje medijske nasprotnike napadel s predstavitvijo njihovih napak na ekranu dvorane za novinarske konference Bele hiše.

»Mediji so že od vsega začetka zmanjševali tveganje,« je bilo zapisano na začetku videomontaže in v režiji medijskega direktorja Bele hiše Dana Scavina so predstavili januarska zatrjevanja več televizijskih postaj, da bi morali biti Američani bolj kot zaradi covida-19 zaskrbljeni zaradi sezonske gripe.

Posnetek našteva še ukrepe Trumpove administracije od ustanovitve sistema za sledenje obolenj sedmega januarja prek omejitev prometa iz Kitajske in Evrope, spodbude podjetjem za izdelavo cepiva, razglasitev izrednih ukrepov in prizadevanje za nabavo mask.

Slišati je mogoče tudi oceno novinarke New York Timesa Maggie Haberman, da je Trumpova prepoved prometa s Kitajsko morda učinkovito pomagala proti širjenju virusa, pa tudi demokratskih voditeljev Joeja Bidna in Nancy Pelosi, da gre za do tujcev sovražno in rasistično odločitev. Na koncu montaže je vrsta guvernerjev hvalila odnos s Trumpom in njegovo pomoč, med njimi demokrata Andrew Cuomo iz zvezne države New York in Gavin Newsom iz Kalifornije.

Direktor državnega inštituta za alergije in nalezljive bolezni dr. <br />
Anthony Fauci je pojasnjeval svoje prejšnje izjave. FOTO: Leah Millis/Reuters
Direktor državnega inštituta za alergije in nalezljive bolezni dr. 
Anthony Fauci je pojasnjeval svoje prejšnje izjave. FOTO: Leah Millis/Reuters


Na samem začetku tiskovne konference pa je mikrofon dobil direktor Nacionalnega inštituta za alergijska in infekcijska obolenja dr. Anthony Fauci, ki ga je voditelj televizijske družbe CNN v nedeljo pripravil do komentiranja zgodnjih napak in pritiskov. Številni mediji so to razumeli kot obtožbo predsednikovih odgovorov na krizo, vodilni ameriški strokovnjak za nalezljive bolezni pa je po lastnih besedah podajal hipotetični odgovor na hipotetično vprašanje.

Kritični mediji so video že razglasili za politično propagando, predsednikovi prepiri z njimi pa so skorajda preglasili dobre novice z zdravstvene fronte: število novih obolenj se namreč končno zmanjšuje v državi kot celoti in tudi v najbolj ogroženem New Yorku.

Trump je napovedal skorajšnje odločitve o vračanju v normalno življenje po preteku sedanjega obdobja omejitev, ki se bo izteklo konec aprila, ter poudaril, da ima sam vse pristojnosti za odločanje o tem. V ponedeljek so demokratski guvernerji zveznih držav New York, New Jersey, Connecticut, Delaware, Rhode Island in Pensilvanija naznanili posvetovanja o usklajenih ukrepih.

Preberite še:

Komentarji: