Mednarodno sodišče za pomorsko pravo Rusom naložilo izpustitev ukrajinskih mornarjev

Moskva je sodni proces bojkotirala, možnost, da bi spoštovala odločitev sodišča, je minimalna.
Fotografija: Rusija je tri ukrajinske vojaške ladje blizu polotoka Krim zasegla že novembra lani. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Rusija je tri ukrajinske vojaške ladje blizu polotoka Krim zasegla že novembra lani. FOTO: Reuters

Mednarodno sodišče za pomorsko pravo v Hamburgu je Rusiji naložilo, naj izpusti 24 ukrajinskih mornarjev in tri vojaška plovila, ki jih je ta država pred polotokom Krim zasegla že novembra lani. Ukrajinske mornarje vse odtlej zadržuje.

Moskva, ki tega sodišča ne priznava, je sodni proces bojkotirala, vključno z zaslišanji. Verjetnost, da bo odločitev sodišča spoštovala, je tako minimalna, piše BBC.

Znani incident med Rusijo in Ukrajino se je zgodil, ko so tri ukrajinska vojaška plovila skušala prečkati Kerško ožino, ki ob polotoku Krim povezuje Črno in Azovsko morje. Ruske vojaške ladje so jih pri tem zajele, ukrajinski mornarji pa so še vedno zaprti v Rusiji. Dogodek je tedaj še dodatno zaostril odnose med obema državama.



Ob incidetu so bili trije ukrajinski mornarji ranjeni. Tri ukrajinske ladje, ki so vplule v vode, ki jih ima Rusija po »vrnitvi« Krima v nekdanjo domovino za svoje teritorialne, so zasegle ladje obmejne službe ruske obveščevalne službe FSB, ki skrbi tudi za obmejni nadzor. Ker se Ukrajinci tudi po tem, ko jih je ena od ruskih ladij dobesedno povozila, niso hoteli prostovoljno predati, so jih ustavili šele z opozorilnim streljanjem, v katerem so ranili ukrajinske vojake.

V Ukrajini so nato sprožili postopek na mednarodnem sodišču za pomorsko pravo, ker da so njena plovila spoštovala mednarodnopravna pravila za plovbo skozi morsko ožino. Rusija, ki si je ukrajinski polotok Krim priključila, trdi, da je Kerška ožina del njenega teritorialnega morja. V Moskvi načrtujejo sojenje mornarjem. Grozi jim do šest let zapora zaradi kršenja državne meje.

Komentarji: